uitbuiting-onderbetaling-shein-goedkoop
Style

Uitbuiting en onderbetaling: de reden dat Shein mega goedkoop is

Heb je wel eens wat aangeschaft op de webwinkel Shein? Dat kunnen wij ons goed voorstellen want ze verkopen er mega leuke kleding. Toch is dat ook niet altijd alles. Het van oorsprong Chinese modebedrijf zou hun werknemers namelijk uitbuiten en onderbetalen. Dan denk je wellicht wel even twee keer na voordat je zo’n leuk jurkje aanschaft.

Omzet Shein bijna net zo groot als H&M en ZARA

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft Shein (spreek je uit als Shie-in) dit jaar waarschijnlijk een omzet behaald van 24.1 miljard euro. Dat is vergelijkbaar met modeketens zoals H&M en Zara. Moet je bedenken dat Shein pas 10 jaar bestaat. Hoe het komt dat ze zo winstgevend zijn? Volgens een van de eigenaren van het bedrijf, Molly Miao, doet Shein het zo goed omdat alles bijna wordt verkocht.

“Van de 100 producten die we maken, worden 98 producten verkocht”,  zei de onderneemster eerder tegen The Wall Street Journal. Het fashionbedrijf verkoopt kleding voor zeer lage prijzen. Zo kan je bijvoorbeeld een super mooi jurkje scoren voor een tientje. Eigenlijk weet je bij dit soort prijzen al stiekem dat het niet helemaal klopt. En dat is het zeker zo, want achter dit bedrijf gaat een heftig verhaal schuil.

uitbuiting-onderbetaling-reden-shein-goedkoop-channel4
Foto: Inside the Shein Machine Untold (channel 4)

Uitbuiting en onderbetaling bij de werknemers

Dee textielarbeiders die bij Shein werken maken dagen van zo’n 18 uur per dag, hebben geen weekend en krijgen maar 1/3 van hun salaris uitbetaald als ze iets verkeerd doen. Dit bleek allemaal uit de documentaire Inside the Shein Machine UNTOLD van de Britse zender channel 4. Onderzoeksjournalisten van deze zender zijn undercover gegaan bij de Shein fabriek. Werknemers begonnen om 8 uur in de ochtend met de kledingstukken naaien en gingen tot diep in de nacht door.

Omgerekend verdienen ze zo’n 572 euro en moeten ze daarvoor 500 kledingstukken opleveren. Maak je een fout? Dat komt je duur te staan, want daarvoor moet je dus een derde deel van je salaris inleveren. De werknemers wassen zelfs hun haren in de lunchpauze, omdat ze daar buiten werktijd niet aan toe komen. Op vrije dagen om uit te rusten hoef je ook niet te rekenen, want daarvan krijgen ze er slecht één dag per maand van. Wat heftig! Ondanks al die leuke kleding kopen we ons leuke jurkjes nu toch liever ergens anders.

🚨 Undercover investigation finds workers in China making clothes for Shein, world’s biggest fast-fashion brand, are:

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!