Life & Health

Een uitstrijkje maken doe je nu eenvoudig thuis met zelftest

uitstrijkje-maken-zelf-thuistest

Ben je een vrouw van 30 jaar of ouder? Dan is de kans groot dat je komend jaar een zelfafnametest voor een uitstrijkje in de bus ontvangt. Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker heeft als doel om voorstadia van baarmoederhalskanker bij vrouwen op te sporen. Het zogenaamde HPV virus dat de kanker veroorzaakt is namelijk goed te behandelen en te monitoren, mits de patiënt er op tijd bij is. Het maken van een uitstrijkje is dus erg belangrijk voor je gezondheid. Door de thuisgestuurde zelftest kun je dit nu makkelijk thuis zelf uitvoeren. 

Een uitstrijkje thuis afnemen

Een uitstrijkje afnemen klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eenvoudig en betrouwbaar om te doen. Je ontvangt bij de zelftest een instructie hoe je de test het beste afneemt en een retourenvelop om de test terug te sturen. Je voer de test hetzelfde uit als bij het bevolkingsonderzoek: met de applicator maak je een uitstrijkje van de baarmoederhals.

De zelfafnametest kan je vervolgens opsturen naar het retouradres op de retourenvelop. Deze dien je binnen een week na afname op te sturen via de normale post. Een postzegel is niet nodig. Is de test in goede orde ontvangen, dan onderzoekt het labatorium de test op HPV. Binnen 4 weken ontvang je de uitslag. De test kan alleen aanwijzen of er sprake is van het HP virus, en niet of er eventuele onrustige cellen zijn gevonden. Om dit uit te zoeken moet je altijd even langs de huisarts gaan.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een initiatief van de overheid om voorstadia van baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Volgens het RIVM krijgen jaarlijks zo’n 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. In 2012 kregen 947 de diagnose baarmoederhalskanker en overleden er 213 aan de gevolgen van de ziekte.

Baarmoederhalskanker ontstaat vanuit het Humaan Papillomavirus. Dit is een seksueel overdraagbaar virus waaruit na enkele jaren baarmoederhalskanker kan ontstaan. Het vroegtijdig opsporen van HPV is dan ook erg belangrijk. Toch reageert maar 55% van de vrouwen op de oproep om zich te laten testen. De overheid hoopt dat de zelftest de drempel om mee te doen voor veel vrouwen verlaagd. Bekijk de uitleg op de website van het RIVM voor meer informatie over het gebruik van de zelfafnametest.

uitstrijkje-maken-zelf-thuis

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!