Vaginale afscheiding: hoe komt het en wat is ‘normaal’?
-
Kim Appelboom
- •
- Health
- •
- •

Regelmatig schrijven we bij Womanly over taboes. Denk daarbij aan onderwerpen zoals het niet durven poepen op je werk of het krijgen van een miskraam. Allemaal zaken waar toch een flink aantal vrouwen mee te maken krijgen of hebben. Toch wordt er helaas niet veel over gesproken. Hetzelfde geldt voor vaginale afscheiding. Iedere vrouw heeft er weleens last van, maar wat is eigenlijk ‘normaal’ en wanneer moet je een bezoekje brengen aan de huisarts?
Vaginale afscheiding is dus heel normaal
Niet iedereen voelt zich even relaxt om erover te praten, maar toch is vaginale afscheiding heel normaal. Elke vrouw heeft afscheiding, en dat is maar goed ook want het is de manier van je lichaam om de boel goed schoon te houden volgens Libresse.nl. De vagina en kliertjes in je vagina produceren vocht om infecties en uitdroging van je vagina te voorkomen. Vaginale afscheiding is dus een teken dat je vagina heel gezond is.
De verandering van de hoeveelheid vindt meestal plaats vlak voordat je ongesteld wordt. Je zult dan merken dat je meer last hebt van veel vaginale afscheiding. Niet bepaald een pretje als je weetje dat je daarna tijdens de menstruatie meer moet poepen. Toch hoort het er allemaal bij.
Wat is gezonde afscheiding?
Uiteraard is niemand hetzelfde en verschilt de kleur en hoeveelheid bij iedere vrouw. Dit kan onder andere te maken hebben met je leeftijd, medicijngebruik, het moment van de menstruatiecyclus en je hormonen. Het hebben van vaginale afscheiding is zoals eerder gezegd heel normaal, maar hoe weet je eigenlijk of het soort afscheiding dat je hebt wel oké is? Het kan namelijk aardig verschillen.
Als het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is, dan zit je helemaal goed. Gezonde afscheiding heeft bijna geen geur, al kan het wel een klein beetje zurig ruiken. Wist je dat de kleur in de verschillende fases van je cyclus net even wat ander ruikt? ‘Normale’ afscheiding is doorzichtig of melkachtig en wit van kleur. Het kan vloeibaar zijn, slijmerig of wat dikker/plakkeriger.
Heb je last van een visachtige geur en hele waterige of brokkelige consistentie? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Ook als de hoeveelheid afscheiding meer is dan je bent gewend en als de kleur groenachtig is. Bij pijn, irritatie en jeuk is het sowieso verstandig om aan de bel te trekken.
Oorzaken van afwijkende afscheiding
Twijfel je of jouw afscheiding afwijkt van het ‘normale’? Aarzel dan niet en raadpleeg een arts of gynaecoloog. Laat het naast de kenmerken van hierboven ook onderzoeken als je meer dan twee schimmelinfecties per jaar hebt, pijn of bloedingen ontstaan bij diepe penetratie en als je onbeschermde seks hebt gehad met mogelijk de kans op een soa.
Soms kan de dokter het meteen al zien, maar zo nu en dan moet hij of zij toch even met een eendenbek naar binnen. Gelukkig hoeft dit geen pijn te doen. Hoe je ‘abnormale’ afscheiding voorkomt? Maak allereerst je vagina nooit schoon met iets wat geparfumeerd is. De vagina maakt zichzelf schoon, dus je hoeft het niet van binnen te wassen. Het kan juist de PH balans in je vagina verstoren en leiden tot vaginale infecties.
Gebruik gewoon warm water en verschoon elke dag je ondergoed. Zorg daarnaast voor een gezonde weerstand en voor voldoende slaap. Vind je de afscheiding niet heel fris in je ondergoed? Je kan altijd kiezen voor een inlegkruisje. Ook menstruatie ondergoed kan deze witte vloed prima opvangen.