vaginisme-wat-is-het-oplossing
Life & Health

Vaginisme: wat is het precies en wat doe je eraan?

Hoewel er tegenwoordig al steeds meer openheid bestaat over (vrouwelijke) seksualiteit, bestaan er nog genoeg onderwerpen waar liever niet over gesproken wordt. Zo schreven we onlangs over het taboe dat nog steeds rondom het krijgen van een miskraam hangt.  Een ander  voorbeeld van een aandoening waar vrouwen liever niet over praten is vaginisme. Bij deze aandoening trekken de spieren bij de vagina zich onbewust samen, waardoor het niet mogelijk is om iets in te brengen. Ongeveer 5 procent van de Nederlandse vrouwen heeft er last van.

Bekkenbodemspieren trekken onbewust samen

Bij vaginisme trekken de spieren in het bekkenbodem zich zodanig samen dat de vagina ‘op slot’ gaat. Hierdoor lukt penetratie niet, en kan het ook niet mogelijk zijn om een vinger of tampon in te brengen. Deze reactie van de vagina kan constant zijn en jarenlang aanhouden, maar het kan ook voorkomen bij hoge spanning zoals een ziekenhuis onderzoek.

Er wordt gesproken van vaginisme als je op lange termijn last hebt van het samentrekken van de spieren. Het kan bijvoorbeeld een keer voorkomen dat de spieren zich ook samenspannen als je zenuwachtig bent. Als dit slechts eenmalig is, hoeft dit niet meteen te wijzen op vaginisme.

Wat kun je doen aan vaginisme?

Vaginisme heeft vaak een psychische oorsprong. Zo kan je van huis uit hebben meegekregen dat seks ongezond of slecht voor je is. Of je hebt een vervelende ervaring op seksueel gebied opgelopen. Misschien weet je zelf niet waardoor het komt. Wat de oorzaak ook is, de aandoening kan een grote impact op je leven hebben.

Het is daarom altijd goed om erover te praten. Om te beginnen met je partner, maar ook met een psycholoog of seksuoloog. Deze kunnen samen met je achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Daarnaast bestaan er diverse methoden om de spieren te laten ontspannen, zoals oefeningen om te ontspannen en het inbrengen van kleine voorwerpen.

vaginisme-wat-is-het

Waar kun je terecht voor hulp bij vaginisme?

Vaginisme is een vervelende aandoening die veel invloed op je (liefdes)leven kan hebben. Daarom is het goed om hulp te zoeken. Bekijk voor meer informatie over hulp en behandelingen de websites vaginisme.nl en Lentis.

Ga voor het vinden van de juiste behandeling eerst lang je huisarts. Deze kan onderzoeken of de oorzaak lichamelijk of psychisch is. Eventueel verwijst de huisarts je door naar een gynaecoloog of seksuoloog. Van daaruit bespreek je samen wat de juiste behandeling voor je is.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!