Food & Drinks

Bang voor voedselvergiftiging: eet deze dingen niet tijdens je vakantie

voedselvergitftiging-vakantie-tips-.jpg

Als je op vakantie gaat is het natuurlijk leuk om op zoek te gaan naar andere eetgewoontes. Tenslotte is dat een belangrijk onderdeel van vakantie. Wie kijkt er niet naar uit om die heerlijke Italiaanse keuken te proeven of wat dacht je van de Thaise. Maar het blijven natuurlijk wel andere keukens met andere ingrediënten en een andere bereidingswijze. Voor je het weet lig je een dag met buikkramp in je bed. Hoe kun je dat vermijden?

Waar moet je op letten met eten in het buitenland?

Allereerst check of je het water kunt drinken. Op de site van Columbus hebben ze dit goed vastgelegd. Water is namelijk 1 van de meest belangrijke oorzaken van voedselvergiftiging. In landen waar je geen water uit de kraan kunt drinken is de lokale bevolking hier aan gewend maar onze darmen niet echt. Dus let ook goed op met ijsblokjes in je drinken. En met waterijsjes. Als je water kunt koken is het dus geen probleem. Binnen Europa valt dit allemaal wel mee natuurlijk, maar zodra je ver weg gaat hou er echt rekening mee.

Eigenlijk gelden veel regels vooral voor landen buiten Europa. Als je op foodmarkets je eten koopt, let dan ook op vlees. Als je kunt zien hoe ze het bewaren en maken is het vaak geen probleem, maar anders wees een beetje voorzichtig, vooral met kip. Dat geldt ook voor rauwe groentes. Deze zijn waarschijnlijk gewassen met dat onbetrouwbare water, dus beter om het gekookt of gewokt te eten.

foodmarket-vakantie-voedselvergitiging

Basisregel: cook it, peal it or boil it

Dat is eigenlijk de beste regel. Een banaan kun je pellen, dus is daar weinig mis mee. Theewater moet je toch echt koken en kun je dus prima drinken. En groente dus als het gekookt of gewokt is, ook geen probleem. Let ook een beetje op de olie waar het in gebakken wordt. Als je thuis vrijwel nooit olijfolie gebruikt kan dit ook een aanslag op je darmen zijn. Dus als je eten erg veel olie bevat laat het dan liggen als je hier niet aan gewend bent.

En, maar dat geldt ook voor Nederland, kijk een beetje uit met schelpdieren. Want als je ergens goed ziek van kunt worden is het wel van een “foute” mossel of garnaal of rauwe vis. Goede tip is ook om een zakmes bij je te hebben. In veel landen kun je overal heerlijk fruit kopen. Als je dit dus kunt schillen met je mesje is het een heerlijk tussendoortje als je onderweg bent. En koop je ijsje verpakt. Als je je hier allemaal aan houdt dan kom je je vakantie waarschijnlijk zonder buikpijn door.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!