Health

Vakantiegangers alert: waarom je het toilet bij terugkomst moet doorspoelen

vakantie-toilet-doorspoelen-legionella
Foto: Freepik

Heb je genoten van een heerlijke vakantie en ben je inmiddels alweer een paar dagen thuis? Jammer dat de welverdiende rust voorbij is, maar toch zitten er wel wat voordelen aan vast. Stiekem slaap je namelijk het beste in je eigen lekkere zachte bedje en doe je nummertje twee het liefst thuis op de pot. Heb je meteen hoge nood als je de eerste drempel met koffers overgaat? Spoel dan eerst even het toilet door. Wij leggen je uit waarom dit belangrijk is. 

Waarom je het toilet moet doorspoelen na de vakantie

We weten allemaal dat het het drinkwater in Nederland gelukkig erg veilig is. In tegenstelling tot veel vakantielanden kan je dit gewoon uit de kraan drinken. Laatst kwamen we er zelfs achter dat kraanwater net zo gezond is als flessenwater (en ook nog eens beter is voor het milieu). Toch moet je hier na een lange vakantie wel mee oppassen. Als je niemand op je stulpje hebt laten passen, is de kans groot dat de douche, kraan of toilet een tijdje niet is gebruikt.

Hierdoor staat het water in de leidingen voor een lange tijd stil. En wanneer dit gebeurt, loopt de kwaliteit enorm terug volgens Libelle.be.  Een legionellabacterie kan zich tussen de 25 en 55°C  in stilstaand water goed ontwikkelen. Als je kleine waterdruppeltjes inademt, kan het er zomaar eens voor zorgen dat je flink ziek wordt! En dat willen we natuurlijk niet hebben na zo’n fantastische vakantie. Spoel dus even je toilet door-mét de deksel dicht- voordat je weer op je vertrouwde pot gaat zitten.

toilet-doorspoelen-legionella

Wat moet je nog meer allemaal doorspoelen na de vakantie?

Een legionella besmetting kan je in verschillende vormen oplopen. De aller lichtste vorm is de legionella-griep; niet heel fijn om te hebben, maar deze variant is nog te doen. De zwaarste vorm lijkt op een ernstige longontsteking. Om je niet al te bang te maken: gelukkig is de kans op een besmetting klein. Toch kan je er maar beter voor oppassen. Mensen met een sterk verminderde weerstand, overmatige alcoholgebruikers en rokers lopen overigens meer risico.

Eigenlijk moet je alles wel na zo’n 3 á 4 dagen een keer gebruiken. Als je een lang weekendje weggaat, is het dus ook belangrijk om de kranen en het toilet even te laten lopen. Vergeet ook het buitenkraantje niet waarop je de tuinslang aansluit om het kinderbadje of speelbadje van je kat mee te vullen. Met dit Hollandse weer gebruik je die waarschijnlijk niet heel vaak. Koppel na gebruik de tuinslang dan ook af en laat hem leeglopen.

Het vaakst verspreidt legionella zich via de douche. Zet deze in elk geval 1 minuutje aan en doe alle ramen open voor ventilatie. De douchekop je kun je het beste even in een emmer leggen met daarover een dweil. Dan pas laat je de kraan lopen.

kranen-doorlopen-vakantie-legionella

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!