vaker-poepen-ongesteld
Health

De reden waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Gelukkig kunnen we steeds meer praten over alle kwaaltjes en bijkomstigheden tijdens het menstrueren. Er was zelfs even een TikTok trend gaande waarbij menstruatiebloed als gezichtsmasker wordt gebruikt. We kunnen natuurlijk ook een tikkeltje te ver gaan. Afijn, het volgende zal je vast wel herkennen: vaker poepen als je ongesteld bent. Waardoor komt dat eigenlijk?

Last van je darmen tijdens menstruatie

Als je ongesteld bent, breng je heel wat momenten door op de wc. Niet alleen om je tampon of maandverband te verwisselen, maar ook omdat je darmen flink rommelen. Vaak veranderen er twee dingen: vaker poepen en meer last van diarree.

Omdat je darmen meer bewegingen maken, kan het zijn dat je het kleine kamertje vaker bezoekt dan normaal.  Daarnaast nemen je darmen dankzij die hormonen meer water op, waardoor je ontlasting zachter wordt volgens de Quest.

darmen-ongesteld-buikpijn-poepen

Ongesteldheid en ongemakkelijke diarree

Het liefst zit je tijdens die ‘red days’ lekker op de bank met een grote reep chocolade een goede film. Heb jij even mazzel dat we eerder al 7 heerlijke Feel-Good Movies voor als je ongesteld bent op een rijtje hebben gezet. Toch begint de ellende vaak al eerder.

Voorafgaand en tijdens je menstruatie kun je al last krijgen van obstipatie. Dat resulteert in verstoppingen en minder makkelijk kunnen poepen. Vaak gaat het ook samen met vervelende krampen en flinke buikpijn. De oorzaak van die vervelende obstipatie als je ongesteld bent? Volgens Libresse.nl is progesteron het hormoon dat invloed heeft op de ontlasting rondom je menstruatie.

ongesteld-diarree

Meer vezels eten en minder vet

Na de ovulatie bouwt dit hormoon zich op totdat het op 7 dagen na de ovulatie een piek bereikt. Deze verhoging zorgt ervoor dat alles even ontspant. Hierdoor gaan je darmen wel trager werken en krijg je dus last van die vervelende obstipatie, vlak voordat je ongesteld wordt. Ze werken daarnaast ook flink op je spijsverteringsstelsel en zorgen ervoor dat je darmen meer samentrekken.

Hierdoor beweegt alles meer, moet je vaker poepen en word je ontlasting minder stevig. Die vervelende obstipatie beperk je door minder vet te eten en meer vezels. Zie je het echt even allemaal niet meer zitten? In sommige landen heb je recht op menstruatieverlof en kun je dus net zo lang in dat kleine kamertje rondhangen als je zelf wilt. Dat wordt emigreren!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!