
Vapen: net zo slecht als roken, of gezonder alternatief?
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
Vapen is het nieuwe roken. Met name jongeren verruilen de sigaret steeds vaker in voor een elektronische variant, die qua uiterlijk veel weg heeft van een USB- stick. Oorspronkelijk werd vapen gezien als een gezonder alternatief voor roken. Hoe werkt zo’n elektronische sigaret, en is het echt gezonder dan een sigaret?
De uitvinding van de e-sigaret
Steeds vaker zie je op straat een persoon in een grote witte wolk van rook staan gehuld, terwijl ze zuigen aan iets dat veel wegheeft van een USB stick. Deze ‘sticks’ heten vapes of e-sigaretten. De plastic staafjes bootsen een echte sigaret na, maar dan zonder gebruik van vuur en teer. De gebruiker ademt een aerosol in die gecreëerd wordt door een verhitte vloeistof in de e-sigaret.
De eerste e-sigaret werd al in 1963 door een Amerikaan uitgevonden. Toendertijd was roken nog zo populair, dat niemand enige waarde in de uitvinding zag. In 2003 bedacht de Chinese apotheker Hon Lik de e-sigaret zoals we die nu kennen. Hij zocht naar een alternatief voor roken ter nagedachtenis aan zijn vader, die aan longkanker was overleden. De e-sigaret gebaseerd op zijn ontwerp kwam in 2006 in de productie. Vanaf toen werd het apparaatje al snel wereldwijd populair.
Schadelijke stoffen bij vapen?
De vape werd aanvankelijk geïntroduceerd als een ‘gezonder alternatief’ op roken. Doordat er bij het verhitten van de vloeistof geen teer of koolmonoxide vrijkomt, is de rook die de gebruiker inademt minder schadelijk voor de longen. Toch lijkt de vape niet zo onschuldig als aanvankelijk gedacht. De rook die vrijkomt bevat namelijk alsnog schadelijke stoffen, zo blijkt uit onderzoek.
De rook uit de e-sigaret ontstaat door het verhitten van een zogenaamde e-vloeistof. Dit is meestal een mix van smaakstoffen, aromatische additieven en nicotine, opgelost in een olieachtige vloeibare basis. In de vloeistof zit vaak Vitamine E. Dit is een gezonde vitamine wanneer deze oraal wordt ingenomen, maar kan schade aan de longen geven. Ook bevat de vloeistof meestal chemische stoffen zoals Formaldehyde en Acroleïne, die ernstige schade aan hart en longen toebrengen.
Is een e-sigaret gezonder dan normaal roken?
Hoewel de e-sigaret dus net zoals de sigaret ongezonde stoffen bevat, lijkt het erop dat de hoeveelheid stoffen die men door vapen binnenkrijgt een stuk lager is dan bij roken. Vapen is dus alsnog minder ongezond dan het roken van een normale sigaret.
Het RIVM waarschuwt er wel voor er nog weinig kennis is over de lange termijn effecten van vapen. Daarvoor is het apparaat nog te kort op de markt. Bovendien zorgt het idee dat vapen minder ongezond is ervoor dat jongeren sneller met de e-sigaret beginnen en dat mensen veel meer vapen dan dat ze zouden roken. Hierdoor wordt de schade aan de longen en het hart alsnog groter. Wil je echt gezond leven, gebruik dan beter helemaal geen alternatief voor roken.