Food & Drinks

Let op: deze producten zijn niet zo veganistisch als je denkt

vegan-producten-niet-veganistisch
Foto: Freepik

Als je veganist bent eet je geen enkel product waarin dierlijke ingrediënten zin verwerkt. Dus geen eieren, vlees, vis, zuivel maar ook geen honing bijvoorbeeld. Nu er steeds meer mensen veganistisch eten zie je het ook op steeds meer producten staan. Zelfs op groente wordt het vermeld terwijl dat dus gewoon puur plantaardig is. Er zijn de nodige keurmerken maar niet ieder keurmerk is duidelijk en ze zijn niet beschermd. Maar er zijn ook producten die vegan lijken maar het niet zijn.

Bij welke producten moet je opletten?

In een artikel van het AD werden een aantal producten vermeld waar je niet direct aan zou denken, zoals bijvoorbeeld kauwgom. Er wordt namelijk aan kauwgom vaak gelatine toegevoegd of marinezuur en dat is wel degelijk afkomstig van dieren. Dit is slecht terug te vinden op de ingrediënten lijst. Gelatine wordt vaak vermeld onder E441, dus is het handig om daar toch even op te letten.  Maar er zijn er veel meer, zoals E640 en E120. Je vindt ze allemaal terug op op  deze site van Womens Health.

Verder heb je als je veganistich eet vaak toch wat supplementen nodig omdat je sommige vitamines of mineralen niet uit alleen maar plantaardig voedsel haalt. B12 is daar een voorbeeld van. Ook vitamine D, dat je zomers uit de zon haalt, heb je in de winter echt extra nodig.  Maar veel van deze capsules bevatten gelatine of lactose. En lactose zit in zuivel dus is echt wel dierlijk. Deze supplementen zijn wel steeds meer vegan verkrijgbaar.

veganistisch-product-suiker

Zijn er nog meer producten waar je op moet letten?

Let ook op witte suiker. Dit wordt gemaakt uit rietsuiker. Hiervoor worden vaak verkoolde runderbeenderen gebruikt. Natuurlijk wordt dat er weer uit verwijderd maar veganistisch kun je het dan niet meer noemen. In Nederland is dit verboden maar in het buitenland kan het nog steeds worden verkocht. Als je echt zeker wilt zijn of iets veganistisch is kijk dan of het Vegan Keurmerk erop staat. Dit is uitgegeven door de Vegan Society in de UK. En op Vegan Wiki staan veel producten vermeld die geschikt zijn.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!