verandering-lichaam-vrouw-veertigste
Life & Health

Zo verandert je lichaam als vrouw na je veertigste jaar

Als vrouw hebben we veel te verduren als het gaat om de veranderingen die door de jaren heen in ons lichaam plaatsvinden. Los van de rimpels die met het ouder worden steeds prominenter aanwezig zijn, verandert er ook veel aan ons metabolisme en onze hormoonhuishouding. Hier lees je de veel voorkomende veranderingen die vrouwen kunnen ervaren na hun veertigste.

Sneller aankomen na je veertigste

Slecht nieuws als je van snacken houdt: na je veertigste kom je helaas een stukje sneller aan dan ervoor. Hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme wordt. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt dan voorheen, en dat je dus sneller aankomt van eten. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om vaker te kiezen voor gezonde tussendoortjes en vooral te blijven bewegen.

Daarnaast is blijven bewegen ook belangrijk om je botten en spieren sterk te houden. Naarmate we ouder worden, kunnen onze botten namelijk ook zwakker worden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op breuken en osteoporose. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen, en regelmatig krachtoefeningen te doen.

verandering-lichaam-veertig

Klachten door de overgang

De meeste lichamelijke klachten die vrouwen van boven de veertig ervaren hebben te maken met de overgang. Rondom de overgang verandert je hormoonhuishouding. Het oestrogeen in je lichaam neemt langzaam af. Hierdoor verandert er zowel mentaal als fysiek veel in je lichaam. Je maakt bijvoorbeeld minder collageen aan, wat zorgt voor een soepele huid en soepel kraakbeen. Hierdoor ontstaan rimpels en  kun je meer last hebben van stijfheid in je gewrichten.

Ook kunnen vrouwen rondom hun veertigste last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen en haaruitval. Elk lichaam verandert op een andere manier. Het is daarom belangrijk om zelf na te gaan wat je lichaam nodig heeft. Het helpt in ieder geval altijd om voldoende te bewegen, gezond en gevarieerd te eten en je niet te druk te maken over je veranderende uiterlijk. Ondanks de verouderde huid en extra vetjes is ouder worden een zegen, en is elke fase in ons leven weer een nieuw hoofdstuk waar we van kunnen genieten.

veertigste-lichaam

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!