Life & Health

Zo verandert je lichaam als vrouw na je vijftigste levensjaar

verandering-lichaam-vrouw-vijftigste-jaar
Verandering in het vrouwelijk lichaam na het vijftigste levensjaar (Foto: Instagram @Cameron Diaz)

Voor veel vrouwen zorgt de vijftigste verjaardag voor de nodige stress. Los van de rimpels en het grijze haar zorgen ook hormonale veranderingen voor vervelende klachten. Elk decennium brengt nieuwe veranderingen met zich mee: zo belichten we eerder al de veranderingen na je twintigste en na je zestigste. Womanly bespreekt enkele belangrijke veranderingen die vrouwen na hun vijftigste kunnen ervaren. 

Minder spiermassa, meer buikvet

Gemiddeld krijgen vrouwen op hun 51e hun laatste menstruatie. Deze laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Voorafgaand aan de menopauze is de overgang, een periode van zo’n 10 -15 jaar waarin het lichaam zich als het ware op de menopauze voorbereid. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron in het lichaam, wat vele fysieke en mentale gevolgen heeft. Deze hormonen hebben invloed op de borsten, de vagina, de botten, de huid, de bloedvaten en de zenuwen.

De afname van deze hormonen zorgt ervoor dat je sneller een buikje krijgt. Dit komt omdat je lichaam het resterende oestrogeen zo efficiënt mogelijk wil blijven opslaan, en dit kan het beste in je buikvet. Daarnaast neemt na je vijftigste ook je spiermassa af. De energie die deze spieren normaliter verbranden, wordt omgezet in vet. Merk je dat je sneller aankomt? Je bent niet de enige: zo’n acht op de tien vrouwen rond de 50 jaar komt gemiddeld 4 tot 7 kg aan.

vrouwen-vijftigste-aankomen

Rimpels, grijs haar en broze botten

Het afnemen van oestrogeen heeft nog meer nadelige gevolgen voor vrouwen rond de vijftig. Zo kan de huid droger en minder elastisch worden, waardoor er meer rimpels ontstaan. Ook draagt oestrogeen bij aan sterke botten. Het afnemen van oestrogeen leidt dus tot het brozer worden van de botten, ook wel osteoporose genoemd. Hierdoor hebben vrouwen na hun vijftigste sneller kans op botbreuken. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging helpt om zowel de botten als de spieren sterk te houden.

Grijze haren ontstaan bij de meeste vrouwen al eerder dan hun vijftigste. Rond de 50 heeft ongeveer de helft van de vrouwen grijs haar. Deze grijze haren ontstaan door het afnemen van pigment in de huid en de haarzakjes. Het ontstaan van grijs haar is een natuurlijk proces en is niet te voorkomen. Wel kun je ervoor kiezen om je grijze haar te verven of juist te omarmen met een leuk vlot kapsel.

lichaam-vrouw-vijftigste

Vijftigers meest gelukkig van iedereen

Het verouderingsproces van het lichaam is voor niemand tegen te houden. Met name het afnemen van de hormonen oestrogeen en progestoron zorgen bij veel vrouwen voor een waaier aan klachten en lichamelijke veranderingen. Toch kan je veel doen om je lichaam te ondersteunen, zodat je zelf lekkerder in je vel zit. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, zoals wandele, fietsen en rek- en strekoefeningen. Eet een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit, en probeer je alcoholinname te beperken.

De lichamelijke ongemakken zijn niet altijd een pretje, maar op mentaal gebied hebben we goed nieuws voor je: vijftigers blijken namelijk het meest gelukkig van alle leeftijdsgroepen te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het leven na je vijftigste als een stuk leuker, rustiger en gezelliger wordt ervaren. Vijftigers spenderen meer tijd met vrienden doen meer leuke activiteiten dan mensen tussen de 20 en de 40. Ook staan ze relaxter in het leven en genieten ze meer. Kortom: het leven na je vijftigste is zo slecht nog niet.

vrouwen-lichaam-vijftigste-levensjaar-blij

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!