Living

Zo los je verkleurde was op en is je kleding weer stralend schoon

verkleurde-was-oplossingen

De wasmachine: samen met de robotstofzuiger met dweil en de ingebouwde wijnkraan staat hij in onze top 3 van beste uitvindingen. Behalve als je de witte was doet en één ellendige rode sok stiekem een rondje meedraait. Fast forward naar het moment waarop je de natte was uit de machine haalt en alles op de roze garderobe van Barbie lijkt. Balen! Gelukkig bestaan er fijne oplossingen om verkleurde was te ontkleuren en te voorkomen.

Nat houden en ontkleuren

Belangrijk om te weten als je de verkleurde was uit de droger haalt: laat deze niet opdrogen! Door het opdrogen zetten de kleuren zich permanent in de stof vast. Je kunt de kleding dus het beste meteen behandelen. Laat natte was om die reden ook niet te lang in de wasmachine liggen: hierdoor kunnen de kleuren nog meer op elkaar afgeven.

Om je witte was weer te ontkleuren gebruik je een ontkleuringsmiddel. Dit middel verwijdert alle kleuren uit de stof. Het is een krachtig middel, dus we raden aan dit alleen bij echt witte was te gebruiken. Heb je een kledingstuk met meerdere kleuren die je wel wilt behouden? Dan raden we onderstaande natuurlijke oplossingen aan.

verkleurde-was-oplossen

Natuurlijke middelen tegen verkleurde was

Gelukkig bestaan er veel natuurlijke middelen om je was terug in zijn originele staat te krijgen. Leg je kleding bijvoorbeeld in de week met een flinke scheut azijn. Daarna weer goed wassen in de wasmachine, want de zure lucht blijft lang hangen. Let er ook op dat azijn het elastiek in je kleding aantast. Wees dus voorzichtig als je kleding elastiek bevat, of gebruik een ander middel.

Nog een goede natuurlijke ontkleurder is citroen. Het zuur van citroensap werkt als licht bleekmiddel. Vul een bak met water en een half glas citroensap. Laat je kleding hier een nacht inweken en was daarna weer in de wasmachine. Geen citroen of azijn in huis? Dan is soda een goed alternatief. Soda is reinigend en zacht voor je kleding. Voeg de soda toe aan lauw water en laat je kleding een nacht weken. Was daarna in de wasmachine.

verkleurde-was

Hoe kun je verkleurde was voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het scheelt je heel wat gedoe als je was gewoon in de normale kleuren uit de wasmachine komt. Maar als je veel kleurige kleding hebt, kan dit een uitdaging zijn. Om deze vervelende kleurcombinaties te voorkomen bestaat er gelukkig een super fijne én goedkope oplossing: het kleur-absorberend doekje.

Dit doekje lijkt op een tissue die je gewoon bij je was in de machine gooit. De specifieke werking van dit doekje is een ingewikkeld verhaal over positief geladen polymeren. Het enige dat je hoeft te weten is dat deze doekjes super effectief zijn in het behouden van de kleur in je kleding. Gooi een doekje bij elke was en je hoeft nooit meer bang te zijn voor een rode sok!

verkleurde-was-kleurendoekjes

 

SHOP NU VOOR 6,99