Health

Flink verkouden of grieperig? Dit kun je beter niet eten en drinken

verkouden-griep-niet-eten-drinken
Foto: Freepik

Ben je om de haverklap aan het niezen of heb je een griepje te pakken? Dan is je bed vast en zeker je grootste vriend de aankomende dagen. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk beter worden. Wist je dat je dit deels zelf in de hand hebt? Wat je eet en drink speelt daarbij een belangrijke rol. En sommige dingen kan je dan beter laten staan, hoe lekker deze ook zijn. Benieuwd waar je eventjes afscheid van moet nemen? Womanly zocht het uit. 

Voedingsmiddelen die een no-go zijn tijdens de griep

Waarschijnlijk maakt de waterkoker overuren omdat hij jou constant moet voorzien van warme kopjes thee en staat er een pannetje op het vuur voor een heerlijk kopje kippensoep.  Dit zijn twee dingen die je tijdens de griep het beste kan eten en drinken en waar je zonder twijfel ook wel behoeften aan hebt. Wat je in dat giecheltje stopt, maakt namelijk wel degelijk uit voor je herstel.

Heb je Videoland, Prime en Netflix helemaal uitgespeeld en ben je ook door je voorraadje zakdoeken uit? Wij zijn natuurlijk geen arts, maar we kunnen je wel helpen met tips waarbij je van bepaalde voedingsmodellen moet afblijven.

griep-verkouden-niet-eten-drinken

1. Pittig eten

Grote kans dat je niet moet denken aan spicy food tijdens een zere keel. Pittig eten kan dan wel je verstopte neusholten openen, maar is het geen goed idee als je ook bent getroffen door een buikgriepje.

Als je buik niet helemaal oké is, dan maak je het er met sambal niet beter op. Je kunt dan beter gaan voor een lekker stuk fruit, zoals een banaan, of een bakje havermout.

pittig-eten-griep-niet-eten

2. Koffie

Van koffie krijg je natuurlijk een hele hoop energie, maar als je last hebt van je maag is een bakkie pleur een no-go volgens Men’s Health. Door de cafeïne in de koffie moet je vaker naar de wc en is er zelfs kans op uitdroging. En laat genoeg vocht nu juist zo goed zijn voor je immuunsysteem.

Daarnaast kan cafeïne ook nog eens je spieren in het spijsverteringsstelsel stimuleren en diarree veroorzaken. Dat is natuurlijk het laatste wat je erbij wil hebben als je in al die ellende zit. We weten dat het moeilijk is, maar eventjes de komende dagen laten staan dat kopje koffie.

3. Sinaasappelsap

Waarschijnlijk had je sinaasappelsap niet verwacht in dit lijstje. Toch kan je beter voor andere drankjes gaan als je veel hoest of een zere keel hebt. Dit sapje is natuurlijk lekker verfrissend, maar als je griep of keelpijn hebt dan kan het je keel nog gevoeliger maken. Dit komt door het citroenzuur.

Toch zin in wat fruit? Neem dan gewoon een appel of banaan. Ook lekker om dit in een bakje yoghurt te verwerken als power ontbijt.

sinaasappelsap-drinken-niet-griep-verkouden

4. Alcohol

Oké, waarschijnlijk moet je hier helemaal niet aan denken, maar toch we nemen het zekere voor het onzekere. Hoewel whisky als hét nieuwe hoestdrankje wordt gezien, kan alcohol ook ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt het zelfs je witte bloedcellen volgens Libelle.nl.

Daarnaast droogt het je ook uit. Nie zo best dus! Sla dat wijntje of biertje dus even af en neem liever een glaasje water of een gember theetje. Daar is jouw keel je dankbaar voor.

alcohol-niet-drinken-griep-verkoudheid

5. Suikervrije snoepjes

Er zit dan wel geen suiker is – wat ontstekingen kan veroorzaken – maar suikervrije snoepjes bevatten wel sorbitol, waarvan je ook buikklachten kan krijgen. En dan kan net als alcohol diarree veroorzaken. Daarnaast kun je van  kunstmatige stoffen ook hoofdpijn krijgen. Toch zin in iets zoets? Gelukkig staat de supermarkt vol met hoestdrop dat gezoet is met honing.