Beauty

7x de grootste veroorzakers van een droge huid en hoe te voorkomen

veroorzakers-droge-huid-voorkomen
Bron: Instagram @queenofjetlags

Een droge en ruwe huid in de wintermaanden: het is een bekende en vervelende kwaal. Hoewel een fijne crème al kan helpen om de ergste schade aan je droge huidje te beperken, is voorkomen altijd beter dan genezen. Hier lees je de 7 grootste veroorzakers van een droge huid.

1. Te vaak en te warm douchen

Waarschijnlijk heb je zelf al eens gemerkt dat je huid na het douchen trekkerig en droog aanvoelt. In de winter sta je natuurlijk extra lang onder de warme stralen. Toch is juist het (te) warme water een van de grootste boosdoeners van een droge huid.

Het water spoelt de vetten van je bovenste huidlaag, waardoor je huid minder goed in staat is om het vocht in je huid vast te houden. Hierdoor verstoor je de natuurlijke huidbarrière, met een droge huid tot gevolg

droge-huid-7-oorzaken

2. Levensstijl

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar je levensstijl kan van grote invloed zijn op de staat van je huid. Zo kan je dieet ervoor zorgen dat je huid minder vocht vasthoud, bijvoorbeeld als je te weinig drinkt, te weinig fruit en groenten eet of teveel zout gebruikt.

Ook je slaapritme kan van invloed zijn. Tijdens je slaap heeft je huid de tijd om zichzelf te herstellen. Zo maakt het bijvoorbeeld tijdens je slaap collageen aan, wat nodig is om je huid soepel en elastisch te maken. Als je te weinig slaapt kan je huid onvoldoende herstellen. Met een droge huid (en rimpels!) tot gevolg.

droge-huid-7-oorzaken

3. Verwarming en airco

Niet zo verrassend, maar wel heel belangrijk: verwarming en airco zijn een van de grootste boosdoeners als het aankomt op een droge huid. Vooral in deze koude wintermaanden zitten we vaak in ons goed verwarmde huis, wat de vochtbalans van de huid geen goed doet.

Het kan daarom helpen om een luchtbevochtiger voor je huis aan te schaffen. Deze zorgt voor een fijn vochtig klimaat in je huis, waar je huid vast en zeker erg blij mee is.

bol-luchtbevochtiger-droge-huid-oorzaken

SHOP NU VOOR 23,95

 

4. Erfelijkheid

Helaas, soms is een droge huid niet zo makkelijk te voorkomen. Een droge huid ligt namelijk ook vaak aan genetische factoren. Zo heeft de een sneller last van eczeem of jeuk dan de ander. Ook aandoeningen zoals psiorasis kunnen erfelijk zijn.

In dit geval is voorkomen minder makkelijk dan genezen. Vraag eens rond in je familie of zij last hebben van dezelfde huidkwalen als jij. Wellicht hebben ze ook nog wat goede tips om te delen.

droge-huid-7-oorzaken-erfelijkheid

5. Zeep en crèmes

Er wordt vanuit de beauty industrie al vaker gewaarschuwd voor het (overmatig) gebruik van zeep en crèmes. Hoewel ze worden bestempeld als goed voor je huid, zijn ze meestal juist ontzettend schadelijk voor je natuurlijke huidbarrière.

De meeste douchegels zijn erg agressief en halen niet alleen het vuil van je huid weg, maar ook de natuurlijke vetten die je huid hard nodig hebt. Crèmes en lotions kunnen soms juist té vettig zijn, waardoor je huid er ‘verslaafd’ aan raakt en zelf geen vetten meer aanmaakt. Gebruik dit soort producten dus met mate, en let op dat ze niet te veel kunstmatige stoffen bevatten.

droge-huid-7-oorzaken

6. (Te lang) in de zon

Dat de zon slecht is voor je huid weten we. Niemand loopt er in de zomer graag bij als een rode kreeft. Maar ook in de winter is de zin schadelijker dan je denkt. Je verbrandt je huid misschien niet door het winterzonnetje, maar de huid droogt door de straling alsnog uit.

Daarnaast zorgt de UV-straling ook in de winter voor beschadigingen aan je huid. Hierdoor ontstaan er pigmentvlekken en rimpels. Het is dan ook aan te raden om ook in de winter een goede zonnebrand te gebruiken met een sterkte van 30+ of hoger.

droge-huid-7-oorzaken

7. Ouderdom en goed insmeren

Leuker kunnen we het helaas niet maken: ook ouderdom zorgt ervoor dat de huid droger wordt. De verouderde huid verliest het vermogen om vocht vast te houden. Ook maakt het minder collageen aan, wat zorgt voor een verlies in elasticiteit en soepelheid.

Daarnaast houdt de oudere huid minder vocht vast doordat het door de jaren heen beschadigd raakt door de zon en door het gebruik van chemische producten. Nog een reden om je goed in te smeren met een (natuurlijke) zonnebrand.