Food & Drinks

Verspillingsvrije week: zo bewaar en gebruik je gemakkelijk restjes

verspillingsvrije-week-restjes-bewaren-gebruiken
Foto: Aline de Jong

Van 11 tot 17 september vieren we de Verspillingsvrije Week, een gelegenheid om bewust te worden van voedselverspilling en te proberen geen eten weg te gooien. Het is een kans om te realiseren hoeveel voedsel we vaak onnodig verspillen. Jaarlijks belandt er namelijk 33 kilo voedsel in de prullenbak, terwijl dit niet nodig is. Dit gebeurt vaak doordat we te veel kopen en te snel denken dat het niet meer goed is. Daarom delen we hier enkele tips en ideeën om dit te voorkomen.

Besparen op je boodschappen

We doen te vaak even snel boodschappen, bijvoorbeeld net na het werk wanneer we trek hebben. En kopen dan vaak teveel. Dus zorg dat je altijd een lijstje maakt en hou je daar ook echt aan. Laat je niet verleiden door allerlei onnodige en vaak ongezonde aanbiedingen. Wij gaven al eerder tips hoe je met een kleiner budget kan inkopen. Aanbiedingen met een kortingssticker zijn natuurlijk wel een goed idee als je ze die dag gelijk gebruikt.

Als je aan het begin van de week of in het weekend je koelkast en voorraadkast checkt, kun je daarna een lijst maken van wat je echt nodig hebt die week. Maak dan ook alvast een idee van wat je wilt gaan eten en gebruik de restjes daarbij. En kook gerust voor 2 dagen tegelijk en vries een deel in. Je kunt namelijk heel veel dingen invriezen, veel meer dan je denkt. Doe er wel een sticker op met datum van invriezen. Alles wat in je koelkast staat tijdens die check en wat op moet kun je dus gelijk verwerken in het eetplan van de week.

boodschappen-verspillingsvrije-week

Hoe lang kun je voedsel bewaren?

We weten allemaal de ‘THT’ en de ‘TGT’ data op al het eten. En dat is best verwarrend. TGT of ’te gebruiken tot’ is iets waar je echt wel rekening mee moet houden. Deze code wordt bijvoorbeeld gebruikt op vleeswaren, waardoor het eten van het vlees na de TGT datum slecht voor de gezondheid kan zijn. Je kunt het dus voor die datum vaak nog wel invriezen. Maar THT of ’tenminste houdbaar tot’ is vaak nog dagen na die datum te gebruiken. Ruik, proef en gebruik het gewoon. Let wel op met schimmel op je eten, want dan moet je het vaak wel weggooien.

restjes-vriezer-vers;pilliongsvrije-week

Restjesdagen tegen verspilling

Wij hebben minstens 1 keer per week een restjesdag. We checken wat er nog ligt in de koelkast en maken er een leftover maaltijd van. Dit kan ook met bakjes uit de vriezer die niet genoeg zijn voor een volledige maaltijd. Je krijgt hierdoor de grappigste maaltijden. Geef er wat extra salade bij of brood en iedereen eet waar ie trek in heeft. Of verwerk al die restjes groente in een makkelijk te maken gerecht. Dus plan 1 zo’n dag per week gewoon standaard in.

recepten-restjes

Inspiratie voor restverwerking

Soep is altijd een goed idee. Je kunt vrijwel alle restjes groente verwerken in een soep. Te rijpe tomaten met stukken paprika en ui koken in bouillon en pureren. Wat oud geroosterd brood erbij en tada, je hebt een heerlijke maaltijd. Of rooster verschillende groenten zoals courgette, aubergine, pompoen, zoete aardappel, net wat er over is. Verwerk dit in een frittata van 5 eieren met room, crème fraiche of roomkaas en restjes geraspte kaas. Of in een quiche van bladerdeeg of een pastasaus.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!