Geld & Carrière

Dit zijn de nadelen (maar zeker ook de voordelen) van vervroegd met pensioen gaan

vervroegd-pensioen-voordelen-nadelen
Foto: Freepik

Het is misschien een ver van je bed show, maar uiteindelijk gaan we altijd een keer met pensioen. En eigenlijk hopen velen dat dit toch wat eerder zou kunnen dan de geplande datum waarop je je AOW gaat krijgen. Tenslotte wordt die datum steeds verder gepland en je wilt toch graag leuke dingen doen zolang je nog fysiek fit bent. Maar het moet financieel natuurlijk wel kunnen. Dus niet zo gek om alvast eens te kijken wat nu de voor-en nadelen zijn als je met vervroegd pensioen zou gaan.

Wat is eigenlijk vervroegd pensioen?

Voor vervroegd pensioen wordt meestal gekozen door mensen die liever niet willen werken tot de standaard pensioenleeftijd. Maar het kan natuurlijk ook dat je vanwege gezondheidsredenen eerder moet stoppen omdat werken niet meer gaat. Dit kan wel leiden tot een lager pensioenbedrag omdat je niet alles opbouwt tot de pensioenleeftijd.

Om met vervroegd pensioen te gaan, hebben de meeste bedrijven en de overheid wel de nodige voorwaarden en regels opgesteld. Dit is dus heel afhankelijk van in welke branche of bedrijf je werkt. Het kan gefinancierd worden door het pensioenfonds waar je bij aangesloten zit, maar kan ook komen van andere bronnen zoals spaargeld dat je hebt of beleggingen.

vervroegd-pensioen

De voordelen van vervroegd pensioen

Natuurlijk denk je meteen aan de de vrije tijd die je gaat krijgen: eindelijk eens meer dan 3 weken op reis gaan bijvoorbeeld. Maar ook eventuele stress van je werk is verdwenen. Je krijgt veel meer tijd om te sporten en dat op tijden waarop het jou uitkomt. Verder heb je eindelijk meer tijd voor je vrienden en familie. Van fijne relaties wordt je tenslotte ook vrolijk. En het scheelt natuurlijk de nodige reiskosten. Het extra bedrag dat je hiermee bespaart kan bijvoorbeeld besteed worden aan reizen.

Tijd voor jezelf om allerlei dingen te doen die je allang wilde doen is natuurlijk ook heel goed voor zowel je mentale als je fysieke gesteldheid. Je kunt makkelijker cursussen doen. Eerder stoppen met werken geeft je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen, waarvan al lang bekend is dat dit je ook heel gelukkig kan maken. Je kunt je dagritme zelf gaan regelen, best fijn als je bijvoorbeeld een echt ochtend- of avondmens bent. Geen verplichtingen die aan je werk vast zitten, net als de druk om met je carrière bezig te zijn.

voordelen-vervroegd-pensioen

De nadelen van vervroegd pensioen

We zijn maar begonnen met de voordelen zodat je er wellicht vrolijk van wordt, maar er zitten natuurlijk ook wel de nodige nadelen aan vast. Dit zijn natuurlijk financiële gevolgen. Als je minder pensioenjaren opbouwt, wordt je uitkering ook lager. Ook kunnen er fiscaal gevolgen aan vast zitten als je een lijfrente-uitkering ontvangt of voor je vermogen op de bank. Er kan daardoor een pensioentekort ontstaan waardoor je dus als je echt de juiste leeftijd hebt minder kunt doen.

Als je minder geld  ontvangt kun je sneller in armoede komen als je ouder wordt en bijvoorbeeld een slechtere gezondheid krijgt. Misschien worden de zorgkosten namelijk lastiger te betalen. Je belastingpercentage kan veranderen en zelfs hoger worden. Ook moet je natuurlijk nadenken over je sociale contacten, want die van je werk verdwijnen en je moet zelf je tijd gaan indelen. Als je werk belangrijk voor je is, is dat misschien ook voor je gevoel van eigenwaarde, wat dus verdwijnt als je stopt.

rekenen-vervroegd-pensioen

Voor- en nadelen van eerder stoppen

Financieel moet je het echt goed bekijken en berekenen omdat je natuurlijk altijd geld verliest met eerder stoppen. Maar als je kijkt naar gezondheid en stress kan het je ook weer heel veel opleveren. Meer tijd voor ontspanning en genieten van het leven is natuurlijk wel belangrijk. Het heeft echter altijd consequenties voor je sociale zekerheid. Maar uiteindelijk is het aan jou om te beslissen als je al deze zaken naast elkaar hebt neergelegd.