vet-haar-5-tips
Bron: Instagram / Matilda Djerf
Beauty

Vet haar: deze 5 slimme tips helpen je er vanaf

Vet haar: één van de grootste frustraties in het leven van elke vrouw. Welk haartype je ook hebt, je ontkomt niet aan het vieze gevoel van een vette hoofdhuid. Het liefst heb je natuurlijk altijd fris haar. Maar elke dag wassen, stylen en föhnen is een heel gedoe. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om je haar minder snel vet te maken. Wij verzamelden de beste tips voor je. 

Vet haar? Minder vaak wassen

Deze tip heb je ongetwijfeld vaker gehoord. Het is namelijk de beste manier om ervoor te zorgen dat je hoofdhuid minder snel weer een vettig laagje krijgt. Tijdens het wassen verlies je ook essentiële natuurlijke oliën van je huid. Als je je haar vaak wast produceert je hoofdhuid steeds sneller talg om dit tekort aan essentiële oliën aan te vullen.

Minder vaak wassen dus. In het begin zal dat even wennen zijn: je loopt een paar dagen met een vies gevoel rond. Het beste kun je het daarom langzaam opbouwen. Begin er bijvoorbeeld mee dat je een dag langer wacht met wassen. Dit verleng je vervolgens met steeds een dag extra. Het beste was je je haar 1 à 2 keer per week.

vet-haar-tips-douchen

Koud douchen

Nog een tip waar je even aan zult moeten wennen: koud douchen. Misschien heb je al gemerkt dat je haar in de zomer vetter is dan in de winter. Dit komt omdat de talgproductie van je hoofdhuid sneller gaat als het warm is. Hetzelfde geldt voor de temperatuur bij het douchen.

Als je met warm water doucht, komt de talgproductie sneller op gang dan als je koud water gebruikt. Nog een ander groot voordeel: bij koud water blijven je haarschubben gesloten. Hierdoor glanst je haar mooi en gaat het er niet dof uitzien.

vet-haar-koud-douchen

Gezond eten

Niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je lichaam en geest: gezond eten. Met name het eten van verzadigd vet (zoals roomboter en chips) zorgen ervoor dat je hoofdhuid extra vet aanmaakt. Die lekkere snacks kun je dus beter even laten staan. Onverzadigde vetten, zoals vis en avocado, zijn dan wel weer gezond voor je haar.

Ook is het verstandig om veel water te drinken. Als de hoofdhuid te droog is, maakt je huid namelijk juist extra veel talg aan. En zo krijg je binnen no-time weer vette lokken.

vet-haar-tips-gezond-eten

Draag je haar vast

Als je vet haar hebt draag je het waarschijnlijk al in een knotje of staart. Maar wist je dat het ook een goede tip is om vet haar te voorkomen? Je zit namelijk ongemerkt de hele dag aan je haar. Op die manier komt alle viezigheid van je handen in je haar terecht.

Zelfs als je slaapt kun je het beste je haar in een knotje doen. Door de wrijving met je kussen stimuleer je de hoofdhuid namelijk nog meer, waardoor deze ook weer meer talg aanmaakt.Vergeet ook niet om regelmatig je kussensloop te verwisselen!

vet-haar-tips-vast

Ga voor natuurlijk

Last but not least: gebruik alleen haarmiddelen die écht goed zijn voor je haar. We snappen dat het verleidelijk is om je vettige koppie met liters shampoo te bestrijden. Toch kun je dat beter niet doen. In shampoo zitten namelijk vaak (chemische) middelen die je hoofdhuid alleen maar droger maken.

Kies daarom voor natuurlijke haarverzorging. Deze producten bevatten geen ingrediënten die je haar en hoofdhuid beschadigen of uitdrogen. In het begin zal je haar misschien nog wat vet aanvoelen nadat je het gewassen hebt. Dit komt omdat deze producten je eigen laagje vet niet helemaal weghaalt. Hierdoor maakt je hoofdhuid uiteindelijk minder talg aan en ziet je haar er gezonder uit. Een win-win situatie dus!

vet-haar-tips-natuurlijk

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!