Living

Waarom je vieze vaat nooit moet afspoelen voordat het in de vaatwasser gaat

vieze vaat afspoelen vaatwasser
Foto: Freepik

Heb je lekker gekookt en gegeten, dan kan het opruimen van de vieze vaat een hele zware taak zijn. Daarom is de verleiding groot om de vuile vaat zonder pardon de vaatwasser in te gooien. Sommige mensen zweren erbij om de vaat eerst af te spoelen voordat deze de vaatwasser in gaat. Het zou namelijk slecht zijn voor het apparaat. Maar is dat wel zo? Womanly zocht voor je uit waarom je vieze vaat juist niet moet afspoelen voordat het de vaatwasser in gaat.

Vaatwassers zijn gemaakt voor vieze vaat

Je gelooft het bijna niet, maar vaatwassers zijn er juist voor gemaakt om de meest vieze vaat aan te kunnen. Ze hebben krachtige sproeiers en zeepdispensers die zelfs de hardnekkigste etensresten aankunnen. En ook wat het vaatwasmiddel betreft, is vuile vaat beter. Als je de vaat vooraf afspoelt, hechten de enzymen van het vaatwasmiddel zich minder goed waardoor de vaat juist minder goed schoon wordt dan als je deze er vies inzet.

Bovendien hebben sommige vaatwassers slimme sensoren die het water- en energieverbruik optimaliseren op basis van de hoeveelheid vuil op de vaat. Als je de vaat vooraf afspoelt, kunnen deze sensoren in de war raken en wordt er mogelijk meer water en energie verspild dan nodig is. Uiteraard is het wel verstandig om de echt grote stukken, zoals stukken groenten of vlees, wel van de borden af te halen voordat je ze in de vaatwasser plaatst.

vaatwasser-afspoelen

Milieuvriendelijker om vaat niet af te spoelen

Naast het feit dat je vieze vaat dus schoner wordt als je deze vies in de vaatwasser zet, is het ook nog eens vriendelijker voor het milieu. Het afspoelen van de vaat verspilt namelijk een stuk meer water dan als je deze niet afspoelt. Bovendien gebruiken sommige mensen tijdens het afspoelen warm water waardoor ze ook energie verbruiken. Ook het gebruik van afwasmiddel is slecht voor het milieu en bovendien onnodig.

De volgende keer als je de tafel afruimt, kun je de vaat dus lekker meteen de vaatwasser inknallen. Scheelt je weer een hoop tijd en gedoe. Let er wel op dat je niet hele stukken eten meeneemt: deze kunnen de leidingen van de vaatwasser weer verstoppen. Maak ook de vaatwasser zo nu en dan eens schoon met een mengsel van baking soda en azijn.

vaatwasser-schoonmaken