vieze-vaatdoekjes-schoonmaken-hergebruiken
Living

Zo kun je vieze vaatdoekjes weer schoon en fris gebruiken

We hebben mega veel vaatdoekjes waar we echt alles in huis mee schoonmaken. Toch vinden we het lastig om ze na gebruik in de prullenbak te gooien. Dat is namelijk niet alleen een dure grap, maar ook een beetje zonde. Onze grote vriend de wasmachine maakt ze wel weer schoon. Maar kunnen deze ‘stinkerds’ eigenlijk wel bij de normale was?

Vieze en stinkende vaatdoek gewoon hergebruiken

Volgens Margiet.nl kun je jouw vaatdoekjes gewoon weer opnieuw gebruiken. Het enige is dan wel dat je ze op de juiste manier moet schoonmaken. Zo’n vaatdoekje is natuurlijk een mega bacteriebom. Deze bacteriën kunnen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maag-darmklachten, voedselvergiftiging en infecties veroorzaken. Dat is niet best! Het is dan ook belangrijk om je vaatdoekjes schoon te houden en ze regelmatig te wassen.

Prop je ze altijd vrolijk bij je vieze handdoeken en beddengoed? Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, is dat geen probleem. Hij vertelt aan de Volkskrant dat je de vaatdoekjes gewoon samen met ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed wassen. Draai dit wasje dan wel op 60 graden of desnoods 90 graden. Even snel de doekjes mee wassen met je nieuwe zomerjurkje op 30 graden- dat zit er dus niet in.

vaatdoekjes-schoonmaken

Snelle manier om vaatdoekjes schoon te maken

Ben je nou helemaal door je voorraad schoonmaakdoekjes heen, maar heb je ze wel hard nodig? Dan is de magnetron jouw snelle oplossing. Onderzoekers van de Universiteit van Florida deden een paar jaar geleden een geweldig ontdekking. De magnetron zou namelijk 99 procent van alle huishoudbacteriën doden. Wil je dit zelf eens proberen? Maak het vaatdoekje dan goed nat en leg het één tot 2 minuten in de magnetron op vol vermogen.

Nu heb je weer een heerlijk fris doekje terug. Let er wel op dat je ze echt goed nat maakt, want droge doekjes en sponsjes kunnen in de fik vliegen en dat wil je natuurlijk niet. Ook schuursponsjes mogen er absoluut niet in. Klinkt dit toch een beetje spannend? Als de vaatwasser bijna vol zit, kun je het doekje ook laten mee draaien op het bovenste gedeelte in je vaatwasser. Dan krijg je ook een schone doek ervoor terug en kun je weer vrolijk verder met poetsen.

vaatdoekjes-tips-wassen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!