Geld & Carrière

Vakantie naar Frankrijk? Deze gele sticker bespaart je een fikse boete

frankrijk-auto-sticker-boete
Afbeelding: YouTube Ministères Écologie Énergie Territoires

Bikini en vakantieboeken ingepakt: het is tijd voor vakantie! Ga jij deze zomer met de auto naar Frankrijk, dan hebben we een belangrijke tip voor je. Op sommige Franse wegen heb je namelijk een gele sticker voor je auto nodig. En gebruik je die niet, dan staat je een fikse boete te wachten. Deze speciale emissie sticker kost je een paar euro, maar scheelt je veel gedoe tijdens je reis. 

Gele sticker op je voorruit om boete te voorkomen

Met de auto op vakantie gaan heeft veel voordelen. Je hoeft nooit meer op je koffers te wachten bij de bagageband en je kunt een stuk meer meenemen dan alleen handbagage. Toch is goed om voordat je je aan je reis begint te zorgen dat je op de hoogte bent van alle internationale regels voor op de weg.

Zo werkt Frankrijk met het zogenaamde ‘Crit’Air vignet’. Deze vignetten zijn stickers die de emissieklasse van jouw auto laat zien. Heb je deze sticker niet op de voorruit geplakt, dan kun je van de Franse politie een fikse boete verwachten. Voor auto’s en motoren gaat het om een boete van 68 euro. Bij vrachtwagens en bussen gaat om maar liefst 135 euro.

frankrijk-gele-sticker-auto

Hoe vraag je een Crit’Air vignet aan?

Voordat je dus als een real-life Emily in Paris door Parijs kunt flaneren, is het dus verstandig om een ‘Crit’Air’ vignet aan te schaffen. Via de website van de Franse overheid kun jij zelf zo’n Crit’Air-vignet scoren. Voor de juiste sticker voor jouw auto betaal je zo’n 4,61 euro inclusief verzendkosten. Let op dat je de sticker een tijdje voor je vakantie aanvraagt, want hij wordt per post naar je verzonden.

Heb je al genoeg om te regelen voordat je weggaat, en heb je geen zin om door een Franse website heen te worstelen?  Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse gele sticker voor je aan en neemt al het werk uit handen. Ook fijn: via deze website heb je geen creditcard nodig, maar betaal je eenvoudig via iDEAL.

Welke vignetten zijn er allemaal?

Om het systeem nog wat ingewikkelder te maken, bestaan er maar liefst zes verschillende vignetten, gebaseerd op de emissieklassen van verschillende auto’s. Zo krijgt een Euro 6-benzineauto een paarse sticker, en is er een lichtgroene stickers voor auto’s zonder uitstoot. De gele sticker is er voor al wat oudere voertuigen, met benzine- en dieselmotoren. Auto’s van vóór januari 1997 komen niet in aanmerking en mogen helemaal niet in de emissiezones komen.

De gele sticker is nodig in de lage-emissiezone binnen de snelweg ring (de A86) van Parijs. Andere steden hebben een permanente emissiezone. Het gaat hierbij om: Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Nice, Montpellier, Staatsburg, Grenoble, Rouen, Reims en Saint-Étienne. Wil je weten welke sticker er op jouw auto nodig is en hoe een aanvraag werkt? Bekijk dan even onderstaand filmpje.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!