Food & Drinks

Met deze 5 stappen zie je direct of een meloen goed rijp is

vijf-stappen-meloen-rijp
Zo zie je in vijf stappen of een meloen rijp is (Afbeelding: Unsplash)

Met dit heerlijke zomerweer is er niets verfrissender dan het eten van een sappige, rijpe meloen. Of je nu geniet van een watermeloen op een picknick in het park of van meloen in je drankje: het smaakt een stuk beter als de meloen rijp is. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucs om er zeker van te zijn dat je altijd een smakelijke, sappige meloen uitkiest. Hier zijn vijf manieren om te controleren of een meloen rijp is.

1. Kijk naar de kleur van de schil

Één van de eerste dingen die je kunt doen om de rijpheid van een meloen te beoordelen, is kijken naar de schil. Een rijpe meloen heeft over het algemeen een heldere, levendige kleur. Bij watermeloenen moet je letten op een diepgroene schil zonder al te veel vlekken. Bij cantaloupes en andere variëteiten moet de schil zachtgeel zijn met een lichte geur van zoetheid.

Ben je op zoek naar een watermeloen met de perfecte smaak? De kleur van de schil zegt  alles over de zoetheid en intensiteit van het vruchtvlees. Zoek voor een watermeloen met een gele vlek op de schil. Dit betekent dat hij lekker zoet is. Een witte vlek op de schil betekent juist dat er weinig smaak aan de meloen zit.

watermeloen-kleur-meloen-rijp

2. Controleer de steel

De steel van een meloen kan ook aanwijzingen geven over de rijpheid. Bij watermeloenen moet de steel bruin en droog zijn, wat erop wijst dat de meloen rijp is. Als de steel nog groen is, is de meloen waarschijnlijk nog niet volledig rijp. Voor andere meloenen moet de steel een beetje zacht aanvoelen wanneer je er lichtjes op drukt.

Kijk dus altijd goed naar de steel, als deze nog aan de meloen vast zit. Knijp ook even in de steel: deze moet stevig aanvoelen, maar niet té hard. Als hij een beetje meegeeft, heeft de meloen de perfecte rijpheid.

watermeloen-rijp-steeltje

3. Geef een lichte druk om te testen

Een andere handige truc om te weten of een meloen rijp is, is om zachtjes op de meloen te drukken. Een rijpe meloen geeft een beetje mee onder lichte druk en ‘veert’ daarna terug in zijn oorspronkelijke vorm. Als de meloen te zacht is of als je je duim in de schil kunt duwen, is hij overrijp. Als de meloen helemaal niet veert, is hij waarschijnlijk nog niet rijp genoeg.

Je hoeft nu niet als een bezetene alle meloenen in de winkel te gaan betasten, maar de stevigheid van een meloen kan de doorslag geven als je nog twijfelt of de meloen rijp is.

watermeloen-rijp-druk

4. Luister naar het geluid

Nee, je hoort helaas geen leuk muziekje zodra een meloen rijp is. Maar geluid kan wel een teken zijn voor de rijpheid van een meloen, en dan specifiek bij watermeloenen. Klop zachtjes op de schil van de watermeloen en luister naar het geluid.

Een een watermeloen die rijp is produceert een diep, hol geluid. Als het geluid hoog en dof klinkt, is de meloen waarschijnlijk niet rijp genoeg. Let op: Dit geldt niet voor andere soorten meloenen.

meloen-rijp-druk

5. Kies een ‘mannetje’ of een ‘vrouwtje’

Het klinkt ongelooflijk, maar is echt waar: ook watermeloenen hebben een geslacht. De twee geslachten verschillen niet alleen van vorm, maar ook van smaak. Je kunt een mannelijke meloen herkennen aan zijn langwerpige vorm. De mannelijke watermeloen smaakt minder zoet en waterig.

De vrouwelijke watermeloen is kleiner en ronder van uiterlijk. Deze heeft een zoetere, intense smaak dan haar mannelijke tegenhanger. Zoek je een meloen om een lekker drankje te maken, dan is de mannelijke meloen een goede keuze. Kies een vrouwelijke meloen als je de meloen als snack of bij het eten wilt serveren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by April Vines (@aprilvines_)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!