Food & Drinks

Vis uit blik: net zo gezond als verse vis?

vis-in-blik-geazond-als-vers

Dat vis eten gezond is weten we allemaal. Het zou goed zijn voor je hart en je bloedvaten.Het advies is dan ook: eet in ieder geval 1 x per week vis. Maar vraag je je dan af moet dit altijd verse vis zijn. Of is vis uit blik eigenlijk net zo gezond. Want dit is natuurlik wel zo makkelijk. En wat voor vis uit blik zou dan het beste zijn, met olie of juist die met water. Wij wilden dit graag weten en gingen dus op onderzoek.

Wat is er zo gezond aan vis?

Vooral de vette vis is gezond. Dit zijn bijvoorbeeld makreel, zalm, sardines en haring. En het klopt dat de visvetzuren, die het zo gezond maakt, heel goed bewaard blijven als je vis inblikt. De vitamines D, B en jodium worden iets minder, maar zodra je verse vis verhit heb je dat zelfde effect. Vis uit blik gebruik je meestal direct en warm je niet nog een keer op. Ook diepvries vis behoudt de vitamines. En nog een voordeel: vis uit blik is vaak goedkoper dan verse vis.

Vis in blik is verse schoongemaakte vis en vaak ook al gefileerd. Nadat het in stukken is gesneden wordt het licht gezouten en kookt men het iets voor. Zodra het is afgekoeld wordt het meteen ingeblikt. Daar wordt (gezouten) water of olie bij gevoegd, of citroen of tomatensaus. Zodra het blik is gevuld en afgesloten wordt het nog gesteriliseerd zodat het lang houdbaar is. Zodra je het hebt geopend kun je het nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Of je kunt het direct invriezen en zo nog 3 maanden bewaren.

vis-in-blik-gezond

Wat is beter: vis op olie of op water?

Water en vet mengen niet met elkaar. Dus blijven de visvetzuren bij vis op water beter in de vis bewaard. Bij olie komt een deel daarvan ook in de olie terecht. Maar die olie kun je natuurlijk prima gebruiken door het in de saus of dressing te verwerken. Uiteindelijk maakt het niet heel veel uit of je vis op olie of water kiest. De meeste visvetzuren blijven in de vis zitten. En ook de soort olie maakt niet echt uit. Zowel olijfolie als zonnebloemolie zijn gezonde soorten.

verse-vis-gezond

Let nog wel even op het keurmerk van vis in blik

Er staan nogal wat ,keurmerken op vis uit blik. Al zegt dat keurmerk niet hoe gezond de vis is. Deze gaan voornamelijk over hoe duurzaam en diervriendelijk de vis is gevangen. Het MSC keurmerk (Marine Stewardship Council) staat voor duurzame visserij. Daarbij wordt zo min mogelijk schade aan het leven in zee gebracht. ASC (Aquacultue Stewardship Council) geldt alleen voor kweekvis. Dit moet de invloed op het milieu verlagen. En dolfijnvriendelijk staat alleen op tonijn. Dit wordt niet goed gecontroleerd en bij skipjack tonijn bestaat het eigenlijk helemaal niet want die bevindt zich niet tussen de dolfijnen. Dit is dus een loos keurmerk.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!