Food & Drinks

Vitamine C-superhelden: Deze fruitsoorten zijn een flinke boost voor je weerstand

vitamine-c-fruitsoorten-weerstand
Foto: Freepik

Dat fruit niet alleen lekker is maar ook goed voor je gezondheid is een fijne combinatie. We weten allemaal dat er in fruit veel vitamines zitten, en nu de winter er weer aankomt gaan we meestal op zoek naar extra vitamine C. Ten slotte is dit goed voor je weerstand en zo kun je hopelijk een griep of verkoudheid voorkomen. Maar in welke fruitsoorten zit nu eigenlijk het meeste vitamine C? Om het najaar en de winter gezond door te komen zochten wij het alvast voor je uit.

Hebben citrusvruchten de meeste vitamine C?

Wij gingen er altijd van uit dat citrusvruchten, waar de C tenslotte in zit, ook de meeste vitamine C bevatten. Begin je dag met een uitgeperste sinaasappel of, nog beter, eet een sinaasappel zodat je meteen meer vezels binnenkrijgt. Of drink een glas water met citroensap. Er zit per 100 gram vruchtvlees wel zo’n 50 mg vitamine in, en dat is niet verkeerd! Die uitgeperste sinaasappel is dus niet zo gek, maar er zijn vruchten waar veel meer in zit.

Fruit zoals zwarte bessen en aardbeien, oftewel het rode fruit, bevatten per 100 gram wel zo’n 150 mg vitamine C. In vergelijking met citrusvruchten een stuk meer dus! Nu zijn dit natuurlijk niet de fruitsoorten die je in de winter makkelijk kunt kopen, maar gelukkig voor ons kun je de diepvriesvarianten hier ook prima voor gebruiken. Een smoothie met wat van dit bevroren fruit is dus een uitstekende optie voor een gezonde start van de dag. Ook tropisch fruit zoals de papaja en de guave zitten boordevol vitamine C. Fruitsalades for the win!

kiwi-vitamine-c

De kiwi en acerola zitten boordevol vitamine C

De kiwi is natuurlijk een vrucht die je lekker even snel uitlepelt. Extra fijn is dat deze vrucht maar liefst 79 mg vitamine C per 100 gram bevat. Uiteindelijk krijg je misschien wel minder vitamines binnen dan van een sinaasappel, maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van het fruit. Dus wat let je om gewoon twee stuks te eten?

Lekker, al dat fruit! Maar we hebben één koploper als het gaat om vitamine C: acerola bevat er het meeste van. Dit is een kersachtige fruitsoort die uit het Caribisch gebied komt. Helaas is het fruit zelf niet zomaar overal te koop maar het is wel verkrijgbaar in tablet- en supplementvorm als vervanger voor echt fruit. Eet smakelijk!