Beauty

Handig om te weten: deze vitamines kom je tekort bij haaruitval

vitamines-tekort-haaruitval
Foto: Freepik

Veel vrouwen maken zich behoorlijk druk als ze hun haar verliezen. Haaruitval kan allerlei redenen hebben, van genen tot stress en een gebrek aan goede voeding. Het binnenkrijgen van de juiste vitamines kan belangrijk zijn om te voorkomen dat je je haar verliest. Sommige vitamines zijn namelijk erg belangrijk om je haar gezond te houden. Hier zijn een paar handige dingen om te weten over welke vitamines vaak ontbreken als je last hebt van haaruitval.

Vitamine A en B voor sterke haarwortels

Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor het behouden van gezond haar.  Vitamine A bevordert de groei van haarcellen, waardoor het haar sterker en resistenter wordt tegen breuk. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een droge, jeukende hoofdhuid en broos haar. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen zoals wortelen, zoete aardappelen, spinazie en eieren opneemt in je dieet, omdat deze rijk zijn aan vitamine A.

De B-vitamines, zoals Biotine (B7) en Niacine (B3), spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde haargroei. Biotine helpt bij het versterken van de haarstructuur en het voorkomen van haaruitval, terwijl Niacine de bloedcirculatie naar de hoofdhuid bevordert, wat de haargroei stimuleert. Een tekort aan deze vitamines kan leiden tot breekbaar haar en haaruitval. Voeg voedingsmiddelen zoals eieren, noten, avocado’s en volkoren granen toe aan je dieet om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.

haaruitval-vitamines-tekort

Vitamine D en E tegen haaruitval

Vitamine D is niet alleen essentieel voor sterke botten, maar speelt ook een rol bij de haargroei. Het bevordert de activering van haarzakjes en helpt bij het produceren van nieuwe haarcellen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot dunner wordend haar en zelfs haaruitval. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is het aan te raden om regelmatig even in de zon te zitten en voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten te eten.

Vitamine E staat bekend om zijn antioxidante eigenschappen, die helpen bij het beschermen van de haarzakjes tegen schade door vrije radicalen. Het bevordert ook een gezonde bloedcirculatie naar de hoofdhuid, wat de haargroei stimuleert en haaruitval vermindert. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen zoals noten, zaden, spinazie en broccoli opneemt in je dieet om voldoende vitamine E binnen te krijgen en je haar te beschermen tegen schade.

haaruitval-vitaminen