Health

Goed om te weten: deze vitamines kom je tekort bij (extreme) vermoeidheid

vitamines-tekort-vermoeidheid
Foto: Freepik

Vermoeidheid komt veel voor in ons drukke leven, en we hebben allemaal wel eens van die dagen dat we ons gewoon uitgeput voelen. Of het nu komt door het koude weer, niet genoeg slaap, stress, of misschien zelfs wat medische dingetjes: het kan serieus een tol eisen van ons lijf en ons humeur. Maar wist je dat er iets anders aan de hand kan zijn? Vermoeidheid kan ook een teken zijn dat je bepaalde vitamines mist. Womanly zocht voor je uit welke vitamines je vandaag nog moet inslaan. 

Vitamine D tekort

Vitamine D staat bekend als de “zonneschijnvitamine” omdat ons lichaam het aanmaakt wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Een tekort aan vitamine D wordt vaak in verband gebracht met vermoeidheid en een gebrek aan energie. Vitamine D speelt een essentiële rol in het reguleren van ons immuunsysteem en het handhaven van gezonde botten en spieren. Een gebrek aan deze vitamine kan leiden tot spierzwakte en een algeheel gevoel van malaise.

Vitamine B12 voor je zenuwstelsel

Vitamine B12 is cruciaal voor de productie van rode bloedcellen en het functioneren van ons zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, zwakte en geheugenproblemen. Dit tekort kan vooral optreden bij vegetariërs en veganisten, aangezien vitamine B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten.

vermoeidheid-tekort

Foliumzuur (Vitamine B9)

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is belangrijk voor de productie van DNA en de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede, wat zich manifesteert in symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en kortademigheid. Zwangere vrouwen hebben bijzonder veel behoefte aan foliumzuur, aangezien het de ontwikkeling van de baby ondersteunt.

Vitamine C voor je immuunsysteem

Vitamine C staat bekend om zijn immuun-ondersteunende eigenschappen, maar het speelt ook een rol in het handhaven van energieniveaus. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Deze vitamine is te vinden in fruit en groenten, zoals citrusvruchten, paprika’s en broccoli.

vermoeidheid-pillen

IJzertekort tijdens menstruatie

IJzer is essentieel voor de vorming van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, wat zich uit in symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en bleekheid. Vrouwen hebben vaak meer kans op ijzertekort, vooral tijdens de menstruatie.