Food & Drinks

Zo ontdooi je vlees uit de vriezer super makkelijk en snel

vlees-vriezer-ontdooien-makkelijk-snel

Ken je dit? Je zit op je werk, en bedenkt opeens dat je vergeten bent om het vlees uit de vriezer te halen voor het gerecht dat je vanavond wilde maken. Balen, want vlees ontdooien kan lang duren. Lees hier onze tips om je vlees toch nog snel te ontdooien, zodat je vanavond gewoon van je karbonade kan genieten. 

Vlees snel ontdooien in water

Één van de snelste manieren om vlees te ontdooien is om het in koud water te laten weken. Dit werkt sneller dan in de koelkast, maar je moet het vlees wel in een waterdichte verpakking doen om te voorkomen dat het water absorbeert. Houd het vlees bijvoorbeeld in zijn plastic verpakking, en leg de gehele verpakking in een kom met water. Of verpak het vlees waterdicht in een boterhamzakje.

Let er ook op dat je het vlees niet te lang in dezelfde kom water laat liggen. Het water moet namelijk niet warmer worden dan 4 graden om overmatige bacteriegroei te voorkomen. Controleer het vlees daarom regelmatig en vervang het water om de 30 minuten. Gebruik ook geen warm of lauw water: hierdoor stijgt de temperatuur te snel.

vlees-ontdooien

Vlees ontdooien in de pan of magnetron

Heb je nog minder tijd, dan kun je het rigoureuzer aanpakken door het bevroren vlees te ontdooien in de magnetron of in een pan. Deze methode is effectief, maar kan er ook voor zorgen dat het vlees onregelmatig gaart. Zorg er dus voor dat je de magnetronstand of het vuur zo laag mogelijk zet. De meeste magnetrons hebben een speciale ontdooistand, deze herken je aan het icoon van een sneeuwvlokje.

Warm je het vlees op in een pan, zet de warmtebron  dan op de laagst mogelijke stand. Let er ook op dat je het regelmatig omdraait zodat het vlees niet aan één kant te gaar wordt. Ook goed om te weten: deze methode werkt alleen bij dunne stukken vlees zoals hamburgers, worstjes of dun gesneden biefstuk. Dikkere stukken vlees, zoals grote steaks of hele kippen, moeten op een andere manier worden ontdooid om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om te eten.

vlees-ontdooien-snel