Food & Drinks

Zo gezond zijn vleesvervangers eigenlijk echt in de praktijk

vleesvervangers-gezond

Steeds meer mensen eten vegetarisch of in ieder geval minder vlees. En dan kom je vaak uit bij een van de vele vleesvervangers die tegenwoordig in de schappen van de supermarkt liggen. Veel zien er uit als vlees en smaken ook steeds meer alsof je een stukje vlees eet. Maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond. Womanly zocht dit voor je uit.

Waar zijn de meeste vleesvervangers van gemaakt?

Kant en klare vleesvervangers zijn vaak gemaakt van soja, graan of schimmels. De grondstof die het meest gebruikt wordt zijn meestal sojabonen. Hierin zitten veel hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1, waardoor soja een goed alternatief is voor vlees. Er zijn ook merken, zoals Quorn en Boon, die sojavrije producten maken. Die zijn bijvoorbeeld gemaakt van mycoproteïne,  wat een voedzame schimmel is en erg duurzaam.

Om van plantaardige ingrediënten een product te maken dat smaakt, ruikt en voelt als vlees is best ingewikkeld. En het is nog volop in ontwikkeling om het steeds beter en duurzamer te maken. Dit kost veel tijd en de meeste bedrijven bestaan nog niet zolang. Om die reden is het redelijk duur in vergelijking met vlees.

bonen-als-vleesvervangers-gezond

Hoe gezond zijn de vleesvervangers echt?

Als je echt goede vervangers wilt hebben voor vlees kun je het beste kiezen voor peulvruchten, eieren, noten, tofu of tempé. Ook falafel is een goede optie. Maar kant-en-klare vervangers zijn natuurlijk een stuk makkelijker. Let dan vooral op of er ijzer en vitamine B12 is toegevoegd. Dit zit namelijk vooral in vlees en dat heb je echt nodig.

Als er soja in zit krijg je wel voldoende eiwitten naar binnen. Anders moet er eiwit aan zijn toegevoegd. Maar veel vleesvervangers gebruiken teveel zout. Dit waarschijnlijk om de smaak beter te maken, maar je krijgt daardoor snel teveel naar binnen. Ook het vetgehalte kan hoog zijn en is er vaak suiker toegevoegd. Hoe langer de lijst van toevoegingen hoe ongezonder het meestal is. Ongezond is het dus zeker niet maar check goed de ingrediënten en eet het niet te vaak.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!