Life & Health

Deze voedingsmiddelen helpen effectief bij pijnlijke darmklachten

voedingsmiddelen-helpen-pijnlijke-darmklachten
Deze voedingsmiddelen kunnen je darmklachten verminderen (Afbeelding: Womanly)

Darmklachten, zoals buikpijn, krampen en een opgeblazen gevoel, kunnen een grote impact hebben op onze kwaliteit van leven. Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor deze klachten, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) of voedselintoleranties, kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen om verlichting te bieden. Womanly geeft je tips over welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij darmklachten. 

Vezels voor een gezonde darmflora

Een belangrijk aspect van een gezonde spijsvertering is een evenwichtige darmflora: dit zijn alle micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevinden. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn erg belangrijk voor een gezonde darmflora. Vezels werken als een ‘spons’ die het water in je opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting. Eet daarom dagelijks vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten.

Bovendien hebben vezelrijke voedingsmiddelen ook het voordeel dat ze een verzadigd gevoel geven en de darmen in beweging houden. Dit kan nuttig zijn als je last hebt van verstopping, een veelvoorkomend symptoom van darmklachten. Heb je last van een opgeblazen gevoel of heb je moeite om te poepen, voeg dan meer vezels toe aan je dieet en drink daarbij minimaal zo’n 1,5 tot 2 liter water.

vezels-groenten-darmklachten

Lauw water en antioxidanten voor darmgezondheid

Heb je last van prikkelbare darmen, begin je dag dan met een glas lauw water. Te koude dranken kunnen je darmen nog erger prikkelen. Vermijd gedurende de dag zuivelproducten zoals melk en yoghurt, maar drink in plaats daarvan kruidenthee. Ook alcohol, koffie en frisdrank lokken soms klachten in je darmen uit. Eet je vaak kruidig eten? Probeer dit dan ook een aantal dagen te vermijden. Kruiden zoals chilli- en paprikapoeder kunnen voor krampen zorgen.

Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met antioxidanten ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en darmklachten. Denk hierbij aan bessen, donkere bladgroenten, noten en olijfolie. Deze voedingsmiddelen bevatten antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en polyfenolen, die de ontstekingsreacties in het lichaam verminderen en de darmgezondheid ondersteunen.

darmklachten-antioxidanten

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!