Food & Drinks

Deze voedingsmiddelen bevatten veel meer suikers dan je stiekem hoopt

voedingsmiddelen-meer-suiker
Foto: Freepik

Dat er in snoep, koek en bijvoorbeeld ijs de nodige suikers zitten dat begrijpen we allemaal wel. Maar er zijn de nodige voedingsmiddelen waarvan je niet wist dat daar veel meer in zit dan je denkt. Er wordt namelijk aan veel voedingsmiddelen suiker toegevoegd, wat eigenlijk verborgen suikers zijn. En voor je het weet eet je dus veel meer zoet dan je eigenlijk dacht. Wij zochten uit welke producten dit zijn zodat je daar voortaan rekening mee kunt houden.

Suiker in vruchten en groente

Je denkt gezond te zijn door magere vruchtenyoghurt te kopen, want mager klinkt als gezond tenslotte. Maar om er meer smaak aan te geven wordt er extra zoetstof aan toegevoegd en dat kan zomaar wel 12 theelepels zijn. Dat is toch wel wat meer dan je dacht. Ook in vruchtensappen verwacht je natuurlijk de vruchtensuiker, maar een pak Appelsientje van 1,5 liter bevat maar liefst 30,3 suikerklontjes. Dan kun je beter een sinaasappel zelf uitpersen.

Ook in de meeste potten appelmoes is onnodig extra toegevoegd. Terwijl je dit toch echt makkelijk zelf kunt maken. En wat dacht je van groente uit blik? Blikgroente zijn tenslotte net zo gezond als verse groente, maar dan moet je wel het etiket checken. Bij bijna de helft van de potten en blikken groenten wordt suiker toegevoegd. En dat is werkelijk niet nodig. Dan kun je veel beter verse groente kopen.

suiker-in-saus

Suiker in sauzen, soepen en knakworstjes

Als je kant-en-klare saus koopt in de supermarkt kun je er vrijwel zeker van zijn dat er veel zoet is toegevoegd. Er wordt vanuit gegaan dat men dat zoete lekkerder vindt maar waarom zou je dit doen? Ook soep in blik, een zak of een pot bevat meestal vrij veel suiker. Het staat niet zo vermeld maar wordt meestal vermeld als fructose of glucose. Dus als dit erop staat beter niet kopen dus. Zelfs knakworstjes, boterhamworst, leverpastei en alle gemalen vleesproducten bevatten suiker.

suiker-in-chips

Chips, toastjes en muesli

We worden er niet blij van, want eigenlijk wordt het in zoveel dingen onnodig toegevoegd. In chips wist je het misschien wel al, maar ook toastjes bevatten suiker. En als je dacht dat muesli gezond is check dan ook het etiket goed. Er zijn veel varianten waaraan 30 procent is toegevoegd, net als bij cornflakes, crackers en zelfs roggebrood en volkorenbrood. Het blijft dus het beste om goed etiketten te lezen en zoveel mogelijk zelf te maken!