Zo kom je aan voldoende vitamine D in de wintermaanden
-
Aline de Jong
- •
- Health
- •
- •

In de winter kun je allerlei klachten krijgen zoals moeilijk uit je bed kunnen komen, lusteloos zijn en last van je spieren en gewrichten hebben. Meestal denk je dat dit komt omdat je last hebt van de periode dat het weer winter wordt. Maar dit gevoel kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine D. Deze vitamine krijg je tenslotte grotendeels via zonlicht naar binnen en dat mis je voornamelijk in de winter. Wat kun je hier dus tegen doen.
Waar zit vitamine D in?
Vitamines zitten voornamelijk in voeding. En ook vitamine D zit in bepaalde voedingsmiddelen. Dit is vooral vette vis: zalm, haring en makreel. Maar de meeste vitamine D krijg je niet door voeding maar door de zon. Maar liefst tweederde van de vitamine D wordt aangemaakt door middel van zonlicht. Elk straaltje UV-licht van de zon heeft al effect. Dus hoe meer zonlicht er is, hoe meer vitamine D je binnen krijgt.
Hoeveel vitamine D je aanmaakt is trouwens ook afhankelijk van je leeftijd, het seizoen en je huidskleur. Een donkere of getinte huidskleur maakt zo weinig vitamine D aan dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks een supplement te nemen. Voor een lichte huid is er voldoende zon in de maanden maart tot oktober om voldoende vitamine D aan te maken. Een oudere huid maakt ook minder aan. Als je in de zomer in de zon hebt gezeten heb je wel wat reserve aangemaakt.
Moet je dan aan de supplementen in de winter?
De vitamine D zit dus in vette vis, maar ook in vet vlees, echte boter, in de eidooier en volle zuivelproducten. En aan margarine wordt het altijd toegevoegd. Het percentage in deze producten is alleen niet heel erg hoog. Omdat je in de lente en zomer meer buiten bent komt er wel genoeg naar binnen. Dus is het verstandig om ook in de winter minimaal een half uur per dag naar buiten te gaan. Het beste is het om dit tussen 11 en 3 uur te doen omdat er dan de meeste zon is.
Maar om echt aan de juiste hoeveelheid die je nodig hebt te komen is het verstandig om in de donkerste wintermaanden toch een supplement te slikken. Daarvoor is een 10 microgram voldoende. Maar kom je weinig buiten of heb je een donkere huid is het beter om 20 microgram te slikken. En het beste is om dat het hele jaar door te slikken. Ook vanaf 70 jaar is het beter om in de wintermaanden voor 20 microgram te kiezen. En dat supplement hoeft echt niet de allerduurste te zijn.