Life & Health

Dit zijn de verrassende voordelen van naakt slapen

naakt slapen voordelen

Kruip jij ’s avonds in je satijnen pyjama in bed, of kan je juist absoluut niet slapen als je stof om je lichaam voelt? En ben jij altijd een kachel in bed, of val je niet in slaap zonder je elektrische deken op standje tropisch? Hoewel deze gure winter er niet bepaald om vraagt om zonder lekker warme fleece broek je bed in te stappen, blijkt naakt slapen toch best verrassende voordelen met zich mee te brengen.

Naakt slapen beter voor nachtrust en hygiëne

Hoewel het verleidelijk is om jezelf extra warm aan te kleden voor het slapen gaan, kan dit juist averechts werken voor je slaapkwaliteit. Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Dit komt omdat je lichaam tijdens het slapen zoveel mogelijk energie wilt besparen. Ga je naakt slapen, dan koelt je lichaam sneller af waardoor je hersenen een seintje krijgen om lekker diep te gaan slapen.

Daarnaast blijkt naakt slapen verrassend genoeg ook beter voor je hygiëne. Als je gaat slapen met een warme pyjama broek aan, creëer je als het ware een broedplaats voor bacteriën en schimmels bij je intieme zones. Hoe warmer, hoe beter. Naakt slapen maakt het klimaat voor deze bacteriën en schimmels een stuk minder aangenaam.

naakt slapen voordelen

Naakt slapen is goed voor je relatie én gaat rimpels tegen

Zelfs nadat je bent opgestaan heeft naakt slapen nog voordelen. Het is namelijk ook goed voor zaken op de lange termijn. Zo zou het naakt naar bed gaan je relatie bevorderen. Omdat je samen naakt in bed ligt, ben je sneller geneigd om intiem met elkaar te zijn. Bovendien maak je door direct huid-op-huid contact oxytocine aan, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van verbinding met je partner. Heerlijk toch?

Daarnaast is naakt slapen ook nog eens erg goed voor je huid. Doordat je lichaamstemperatuur lager is als je naakt slaapt, stimuleer je de aanmaak van melatonine en groeihormonen. Melatonine heeft sterke antioxiderende eigenschappen en gaat huidveroudering tegen. Groeihormonen zorgen op hun beurt onder andere voor het herstellen van weefsel en zelfs het bevorderen van een gezond gewicht. Bewaar die pyama dus maar voor je chillsessie op de bank.

naakt-slapen-voordelen-relatie

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!