Dit zijn de voordelen (maar zeker ook de nadelen) van koffie
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Koffie is bij veel van ons wel een van de belangrijkste drankjes die we iedere dag drinken. De cafeïne is daarin het deel wat we heerlijk vinden. Het kan best wel gezondheidsvoordelen hebben, maar er wordt ook gesproken over de nadelen van teveel ervan drinken. En als je er mee wilt stoppen valt dat vaak niet mee. Wij wilden wel eens weten wat nu precies de voor-en de nadelen zijn van koffie.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koffie?
Waarschijnlijk dacht je dat er voornamelijk nadelen zitten aan dit bruine vocht. Maar er zijn wel degelijk ook voordelen. Je hebt bijvoorbeeld 10% minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er veel bewijs dat je 30% minder kans zou hebben op diabetes als je vijf koppen per dag zou drinken. En dat dan in vergelijking met het niet drinken van koffie. Twee koppen met cafeïne kan al positief werken op concentratie en prestatie omdat je vermoeidheid wordt verdreven.
Ook het risico op een beroerte is 10% lager als je twee tot vier koppen per dag zou drinken. Maar het Voedingscentrum geeft hiervan wel aan: als je al een laag risico hebt kan het nog lager worden. Maar bij een hoog risico zal dot een hoog risico blijven. Dus als je dat risico wilt verlagen zul je bijvoorbeeld ook moeten stoppen met roken. En dat is weer een ander verhaal. Voor deze effecten maakt het niet uit of je de “gewone” of decaf soort drinkt.
Wat zijn dan de nadelen van koffie?
Je kunt klachten krijgen als je gevoelig bent voor cafeïne en daar teveel van binnen krijgt. En wat teveel is verschilt echt wel per persoon. Gemiddeld krijgen mannen 600 milligram cafeïne binnen per dag en vrouwen 500 milligram. En daar hebben de meesten geen last van. Een kopje bevat ongeveer 100 milligram cafeïne. Vier kopjes per dag zou dan voldoende zijn omdat in andere dingen ook cafeïne kan zitten.
De klachten die iemand kan krijgen als je te veel cafeïne binnenkrijgt zijn : rusteloosheid, angst, hoofdpijn, prikkelbaar zijn, stress, beven, duizelig, suizende oren en hartkloppingen. En je kunt er vaak minder goed van slapen. Het werkt ook slecht bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom en verergert de klachten. Ook bij zwangerschap en borstvoeding wordt aangeraden weinig tot geen koffie te drinken.
Maakt het uit hoe je koffie drinkt?
De zwarte versie is het beste voor een gezond eetpatroon. Het hangt er ook vanaf hoe het is gezet. Hoe beter het is gefilterd hoe minder de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze zorgen voor een verhoging van je cholesterol. Bij pads, oplos en uit de percolator is dit ook niet zo veel en kun je maximaal vier kopjes drinken per dag. Maar van de kookstijl, zoals Turkse en Griekse, moet je eigenlijk niet meer dan een kopje per dag drinken. Meer hierover kun je vinden op de site van het Voedingscentrum.