voordelen-nadelen-menstruatiecup
Health

Deze voor- en nadelen van de menstruatiecup moet je weten

Ongesteld zijn is geen pretje en zorgt vaak voor mentale en fysieke ongemakken. Het dragen van een tampon kan bijvoorbeeld zorgen voor schimmelinfecties of TSS. Een alternatief voor tampons is de menstruatiecup. Hoe werkt een menstruatiecup precies, en is het een beter alternatief voor tampons? 

Voordelen van de menstruatiecup

Hoewel sommige vrouwen hun menstruatie tegenhouden door het gebruik van een spiraaltje of het doorslikken van de pil, heeft het grootste deel van de vrouwen toch te maken met een maandelijks bezoekje van ‘Bloody Mary’. De meeste vrouwen gebruiken tijdens hun menstruatie tampons. Hoewel tampons goed werken, kunnen ze ook zorgen voor schimmelinfecties en in zeldzame gevallen zelfs het Toxic Shock Syndroom.

De menstruatiecup is een non-toxische en duurzame oplossing voor je maandelijkse ongemak. Dit handige cupje gemaakt van medische siliconen breng je inwendig in, waar het tot 12 uur kan blijven zitten. Aan het einde van de dag leeg je het cupje en maak je het schoon. De menstruatiecup is niet schadelijk en zorgt niet voor infecties. Ook is het een goedkoper en duurzaam alternatief voor tampons, omdat je hetzelfde cupje tot wel 10 jaar (!) kan gebruiken.

Nadelen van de menstruatiecup

De menstruatiecup kan voor veel vrouwen een goede en goedkope uitkomst zijn. Toch zitten er ook nadelen aan het cupje. Het verwijderen van de cup kan zeker in het begin nogal een kliederboel zijn. Zeker als je veel bloed verliest, is het in het begin even oefenen om de cup er uit te krijgen zonder dat je bloed op je handen morst. Ook kun je het cupje alleen ergens verwijderen waar ook wasbak aanwezig is om de cup schoon te maken.

Daarnaast wordt het afgeraden om de cup te gebruiken als je een spiraaltje hebt. De cup kan tijdens het inbrengen en verwijderen namelijk vacuum zuigen, waardoor je onbedoeld het spiraaltje uit je baarmoeder trekt. Heb je een spiraaltje, dan kun je beter menstruatieondergoed proberen. Ook kan het zijn dat het inbrengen van de menstruatiecup onprettig voelt. De meeste producenten leveren dan ook verschillende maten: bijvoorbeeld voor vrouwen die al een bevalling achter de rug hebben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by &C the magazine (@andcgram)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!