spiraaltje-voordelen-nadelen
Life & Health

Dit zijn de voor- en nadelen van een hormoon of koper spiraaltje

De juiste anticonceptie kiezen voor jouw lichaam kan een hele zoektocht zijn. Sommige vrouwen reageren beter op de pil, anderen kiezen liever voor een spiraal met of zonder hormonen. Beide hebben hun eigen werking en bijwerkingen. Twijfel je er over of je een spiraaltje wilt laten zetten? Hier lees je de voor- en nadelen van een spiraal.

Hormoon of koper spiraal

Denk je er aan om een spiraaltje te laten zetten, dan zijn er diverse varianten beschikbaar. Zo bestaan er hormoonspiralen die telkens een klein beetje hormonen in je baarmoeder afgeven. De meest bekende is de Mirena. Deze geeft het hormoon levonorgestrel af. Dit is een hormoon dat ook vaak in hogere dosis in de pil zit. De hormoonspiraal kan zo’n 6 jaar blijven zitten.

Voor degenen die liever geen hormonen in hun lichaam willen, is er de keuze van een koperspiraaltje. Deze geeft heel langzaam een klein beetje koper af waardoor de baarmoederwand verdunt. Hierdoor kan het sperma zich niet meer aan de baarmoederwand hechten en vindt er geen conceptie plaats. De koperspiraal stopt de menstruatie niet. Vrouwen met een koperspiraal worden dus elke maand gewoon nog ongesteld. De koperspiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten, afhankelijk van het merk.

spiraaltje-koperspiraal

Wat zijn de voordelen van een spiraal?

Een spiraal is vooral erg fijn als je geen zin hebt om elke dag aan je anticonceptie te moeten denken. Bovendien is het een erg veilige vorm van anticonceptie. Nadat het spiraaltje is geplaatst, heb je er jarenlang profijt van. Ook geeft het spiraaltje een stuk minder hormonen af dan andere vormen van anticonceptie: zo’n 10 tot 30 keer minder dan bijvoorbeeld de pil. De koperspiraal geeft helemaal geen hormonen af: dit is fijn als je gevoelig bent voor extra hormonen.

Veel vrouwen vinden het prettig dat ze door een hormoonspiraal nauwelijks of niet menstrueren. Vooral voor vrouwen die veel ongemak van hun menstruatie ervaren kan dit een uitkomst zijn. Nadat de spiraal is geplaatst, voel je hem niet meer zitten. De spiraal is eenvoudig te verwijderen door een arts. Na het verwijderen van de spiraal kun je meteen weer zwanger worden.

spiraaltje-voordelen

Wat zijn de nadelen van een spiraal?

Het grootste nadeel van de spiraal is het zetten en het verwijderen van het spiraaltje zelf. Dit wordt door sommige vrouwen als erg pijnlijk ervaren, zeker als zij nog geen kinderen hebben gekregen. De arts plaatst het spiraaltje via een eendenbek in de baarmoeder. Tijdens het plaatsen kun je pijn zoals een wee of baarmoederkramp ervaren. Sommige vrouwen voelen zich na het plaatsen duizelig of vallen flauw.

Een ander nadeel is dat je je menstruatie niet kan beïnvloeden. Bij de pil kun je ervoor kiezen om een maand door te slikken en zo de menstruatie uit te stellen. Bij met name de koperspiraal ben je gewoon elke maand ongesteld. de koperspiraal kan er zelfs voor zorgen dat je meer bloed verliest en meer krampen hebt dan normaal. Denk je erover na om een spiraaltje te nemen? Bespreek dan van tevoren met je arts welke optie het beste bij jouw lichaam en wensen past.

spiraaltje-nadelen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!