Living

Zo pak je de voorjaarsschoonmaak aan met stralend resultaat

voorjaarsschoonmaak-aanpak

De lente is eindelijk begonnen! Maar zodra de zon zijn eerste stralen naar binnen schijnt, zie je opeens die lagen stof die je in de donkere dagen over het hoofd hebt gezien. Oeps! Geen zorgen, met deze goede schoonmaaktips voor een voorjaarsschoonmaak is je huis snel weer lekker fris en helemaal klaar voor de lente. 

Plannen van de voorjaarsschoonmaak

Kijk je altijd erg op tegen de grote schoonmaak? Als je het slim aanpakt, hoeft het helemaal niet zo veel werk te zijn. Zo kun je je huis al in 20 minuten snel schoon krijgen. Toch kan het in het begin van het voorjaar fijn zijn om je huis eens even extra goed te poetsen. Plan daarom een volle dag in om het huis samen met je gezinsleden eens goed onder handen te nemen. Maak in de dagen ervoor een duidelijke taakverdeling en zet er meteen bij hoe lang elke taak ongeveer moet duren.

Het spreekt misschien voor zich, maar je kunt je schoonmaakdag het beste beginnen door eerst goed op te ruimen. Zorg dat alle spulletjes op de plek staan waar ze horen, en gooi zoveel mogelijk dingen die je niet meer gebruikt weg. Begin daarna eerst met het afstoffen van alle oppervlakken, en doe dit van boven naar beneden: zo komt het stof niet terecht op de plekken die al had gehad. Voor het afstoffen gebruik je het beste een microvezeldoekje en daarna een vochtige doek met een beetje allesreiniger. Vergeet ook niet de planten af te stoffen.

voorjaarsschoonmaak-opruimen

Zemen, poetsen en dweilen

Een slimme tip van VTwonen: zeem je ramen voordat je de rest van je huis schoonmaakt. Zo kun je er makkelijk bij en is het niet erg als het vieze water op de vensterbank valt. Zijn de ramen klaar, dan kun je verder met het poetsen van de keuken en de badkamer.  Maak ook meteen je wasmachine schoon. Gebruik als het even kan natuurlijke schoonmaakmiddelen tijdens de voorjaarsschoonmaak: deze zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook een stuk beter voor je eigen gezondheid.

Het laatste onderdeel van de voorjaarsschoonmaak: de vloer. Stofzuig eerst je vloer grondig of zet de robostofzuiger aan. Begin daarna met dweilen en gebruik daarbij een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor je vloer. Vergeet ook niet naar de deur toe te dweilen: je wilt jezelf niet opeens klem zetten in een hoekje. Is alles schoon en gedweild, haal dan als afsluiter van de voorjaarsschoonmaak een mooie bos bloemen in huis. Laat die lente maar komen!

voorjaarsschoonmaak-bloemen