Living

Zo organiseer je eenvoudig die chaotische voorraadkast

voorraadkast-organiseren
Foto: Freepik

Als we eens in de zoveel tijd door onze voorraadkast gaan, komt er altijd van alles naar voren wat al over datum is. Dit staat meestal achter in de kast of la en zie je dus over het hoofd. Of er staan 3 of 4 dezelfde producten omdat je dacht dat je het niet meer had. We schreven tijdens de Verspillingsvrije Week al over tips om zo goed mogelijk je inkopen te doen, zodat je weinig hoeft weg te gooien. Dus is het ook handig om je voorraadkast zo in te delen dat  je minder hoeft weg te gooien.

Hoe richt je je voorraadkast het beste in?

Eigenlijk zijn het gewoon wat inkoppers. Check je voorraad namelijk altijd voor je een lijst je maakt. En dat doe je het makkelijkst als alles op een vaste plek staat. Dus de kruiden bij de kruiden, de blikken bij de blikken, olie, azijn en sausjes bij elkaar en doe zaken zoals bloem en rijst in potten of bakken zodat je deze makkelijk kunt zien. Zet op die bakken met bijvoorbeeld een watervaste stift wat er in zit. Als je veel in bakken zet is dat ook beter voor de houdbaarheid. Goed afgesloten blijft alles tenslotte veel beter van smaak.

En let natuurlijk op waar je het zet. De zaken die je het meest gebruikt moeten vooraan staan, andere dingen meer naar achteren. Toilet- en keukenrollen kunnen prima in een krat in de voorraadkast op de grond staan. En het allerbelangrijkste: als je nieuwe voorraad koopt zet je dit achteraan en de “oude” producten, die dus eerst op moeten, vooraan. Eigenlijk net als in de supermarkt: First in, First Out. Dus het beste is om 1x alles uit je kast te halen en opnieuw in te delen en daar het voor jou handigste systeem van te maken.

opgeruimde-koelkast

Je koelkast handig indelen

Als het in je voorraadkast kan, kan het natuurlijk ook in je koelkast. Ook daar de zaken die eerst op moeten altijd vooraan zetten. Maak een aparte bak met restjes zoals halve paprika’s en andere groente in de groentela. Leg daar steeds in wat snel op moet en gebruik dit bij je restjes dag. Ook de vleeswaren en kaas in aparte bakken geeft een goed overzicht. Hou wel de juiste indeling aan: rauwe producten onderin, boven de groentela waar het namelijk het koudst is. Groente en fruit in de groentela. Boter, sauzen en geopende potten bovenin.