
Somber en opvliegers: de fases van de vrouwelijke overgang
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
De overgang, de periode waarin een vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat, kan voor sommige vrouwen zorgen voor lichamelijk en geestelijk ongemak. De overgang bestaat uit vier fasen, elk met hun eigen symptomen. Lees hier meer over de verschillende fasen waarmee je tijdens de overgang te maken krijgt.
Van pre- naar perimenopauze
De overgang begint al eerder dan de meeste vrouwen denken, namelijk al zo rond het 40e of 45e levensjaar. Rond je 35e begint de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen langzaam af te nemen, waardoor je rond je 40e de eerste symptomen van de overgang begint te merken.Deze symptomen zijn lang niet bij elke vrouw aanwezig of hetzelfde.
Over het algemeen ervaren vrouwen in de pre-menopauze droogheid en irritatie bij de vagina, moeite met helder nadenken en concentratie, en pijn tijdens het vrijen. In de daaropvolgende fase van de perimenopauze kunnen vrouwen last krijgen van opvliegers, nachtelijk zweten en gewichtstoename. De duur van deze klachten verschilt per persoon.
Menopauze en post-menopauze
Rond het 50e levensjaar neemt het oestrogeen in het vrouwelijk lichaam nog verder af en begint de menopauze. Het lichaam heeft geen eitjes meer en de menstruatie stopt. Tijdens de menopauze ervaren de meeste vrouwen klachten als een droge huid, spier- en gewrichtsklachten, een verlaagd libido, opvliegers, somberheid, paniek en opvliegers. De menopauze wordt vaak door de war gehaald met de overgang, maar met de fase van de menopauze wordt specifiek de laatste ongesteldheid bedoeld.
Nadat de laatste menstruatie is geweest en je bloedingen meer hebt, kom je in de post-menopauze terecht. Je huid en vagina kunnen droog blijven aanvoelen en ook kun je last hebben van haarverlies. Dit komt omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat zorgt voor het gezond houden van je huid en haar, tijdens de overgang sterk afneemt. Soms kun je last hebben van doorbraakbloedingen, waarbij je toch nog zo nu en dan wat bloed verliest. De duur van de post-menopauze verschilt per persoon.
Gezonde levensstijl en medicatie
Als je erg last hebt van overgangsklachten, dan bestaat er diverse medicatie om de klachten te verminderen. Zo kun je medicatie nemen tegen opvliegers en bestaat er hormoonsuppletietherapie (HST). Bij deze behandeling ontvang je voor een korte periode de hormomen oestrogeen en progesteron. Hiermee heb je minder last van opvliegers, droge huid en mentale klachten.
Om de klachten op natuurlijke wijze te verminderen, raden dokters een gezonde levensstijl met voldoende gezond eten en beweging aan. Na de overgang kom je makkelijker aan en heb je meer kans op botontkalking (osteoporose). Daarom is het extra belangrijk om voldoende gezonde voedingsmiddelen binnen te krijgen en om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Hoewel de overgang erg vervelend kan zijn, gaan de klachten uiteindelijk zelf weer over.