Food & Drinks

Dit zijn de redenen waarom je altijd honger hebt

Dit is waarom je altijd honger hebt redenen

Ook al eet je gewoon iedere dag keurig 3 maaltijden en tussendoor nog wat fruit en een tussendoortje, toch heb je altijd weer trek. En dan ga je snel voor de verleiding van een zak chips of een lekkere koek of chocola. Je verlangt namelijk met zo’n hongergevoel zelden naar een appel maar wel altijd naar iets zoets of hartigs. Je vraagt je dus af hoe dat kan. Eet je verkeerd of is er toch lichamelijk iets niet goed. Tijd om dit dus uit te zoeken.

Hormonen en medische problemen

Als je al weer trek hebt net nadat je hebt gegeten kan dit aan je hormonen liggen. Als je continu honger hebt kunnen je honger- en verzadigingshormonen namelijk uit balans zijn. Vooral bij mensen met overgewicht komt dit veel voor. Als je namelijk te zwaar bent heb je meer vetweefsel. Daarin wordt leptine aangemaakt: het verzadigingshormoon. Als dit te veel wordt aangemaakt geeft je brein minder snel aan dat je bloedspiegels veranderen En heb je dus steeds honger.

Maar natuurlijk kan het ook een medisch probleem zijn. Een te snel werkende schildklier kan hier een voorbeeld van zijn. Daar kun je namelijk een continu honger gevoel van krijgen. De te snel werkende schildklier zorgt er namelijk voor dat het metabolisme in rust omhoog gaat en daardoor meer energie verbruikt dan nodig is. En er zijn ook medicijnen die  ervoor zorgen dat je meer honger krijgt, zoals antipsychotica, antidepressiva en corticosteroïden.

slecht-slapen-honger

Stress en slecht slapen

Dat stress niet goed voor je is, zeker als je teveel stress hebt en daardoor minder goed functioneert weten we allemaal. Maar stress kan er ook voor zorgen dat je sneller honger hebt. Stress zorgt namelijk voor een verhoging van cortisol, het stresshormoon, dat je hongergevoel versterkt. Als de stress heel lang duurt kan het ook het hongerhormoon ghreline verhogen. Maar als je denkt gelukkig te worden van snacken kan dit ook zorgen dat je dit gaat gebruiken met het idee dat je stress dan vermindert.

Van stress slaap je natuurlijk ook vaak slechter. En als je niet genoeg slaapt of slecht slaapt heeft dit invloed op je hormoonhuishouding. Slaaptekort heeft ook invloed op het al eerder genoemde hongerhormoon, ghreline, waar meer van wordt aangemaakt. Terwijl de leptine, dat zorgt voor het verzadingsgevoel, juist minder wordt. En krijg je dus steeds sneller honger. En ook hier werkt het zo dat je door slecht slapen  negatieve emoties krijgt en je dus sneller snacktrek krijgt om je beter te voelen.

fastfood-honger

Eiwitten en vezels

Je krijgt in een gezonde maaltijd voldoende eiwitten binnen. En genoeg vezels en de juiste vetten. Maar als je veel suiker, koolhydraten en verzadigde vetten eet heb je veel sneller honger. Eiwitten en vezels geven je een vol gevoel, terwijl bijvoorbeeld fastfood en wit brood bestaan uit verzadigde vetten en snelle koolhydraten die een sneller honger gevoel geven. Dit eten levert je vaak wel kortstondige energie op waardoor je dit vaker gaat eten. Dus even goed nadenken over wat je eet helpt zeker.

altijd-honger-gevoel

Bewegen

Als je weinig beweegt en dus veel zit maakt het dat je vaak zin krijgt om iets te eten. Ook als je geen honger hebt. Weinig bewegen zorgt ervoor dat je snel te zwaar wordt en je, zoals we al eerder melden, je hormoonhuishouding uit balans raakt. Waarschijnlijk is verveling van weinig bewegen de grootste oorzaak om steeds wat te eten: je denkt namelijk dat je honger hebt door die verveling. Voor je het weet zit je in een cirkel van continu iets snaaien. Van de bank af dus!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!