waarom-koukleumen-altijd-koud
Life & Health

Dit zijn de redenen waarom koukleumen het altijd koud hebben

Lig jij ’s avonds het liefst altijd onder een warme elektrische deken met lekker dikke sokken aan? Sommige mensen hebben het altijd koud, hoe hoog de verwarming ook staat. Hoewel vrouwen het over het algemeen vaker koud hebben dan mannen, kan het ook een symptoom zijn van een vitaminetekort of een andere lichamelijke conditie. Wij zochten voor je uit hoe het kan dat je het altijd koud hebt én wat je ertegen kunt doen.

Koud lichaam door tekorten

Een koud gevoel in je lichaam kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak duidt het op een tekort: bijvoorbeeld te weinig slaap, een vitamine B12 tekort of als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kan kou en symptoom zijn van dehydratie. Heb je het vaak koud, ga dan eens langs bij de dokter om je bloed te laten checken. Het kan namelijk zijn dat je ongemerkt een tekort hebt. Probeer daarnaast gevarieerd te eten en genoeg te drinken, zoals een lekker warm kopje thee.

Naast tekorten in je lichaam kan het ook zijn dat je een aandoening aan je schildklier hebt. Je schildklier regelt onder andere je zuurstofopname en stofwisseling, zorgt voor een goede doorbloeding en regelt de warmteproductie. Een slecht werkende schildklier kan er dus voor zorgen dat je het sneller dan anderen koud krijgt. Andere schildklierklachten zijn extreme vermoeidheid, minder emotie voelen, gewichtstoename en een diepere stem.

koud-hebben-thee

Bewegen de oplossing voor meer warmte

Als je het koud hebt, kun je het beste even flink bewegen, zoals een rondje rennen of een dansje doen. Door te bewegen gaat je bloed sneller stromen, waardoor er energie in je lichaam vrijkomt en je het snel lekker warm krijgt. Maar beweging kan er ook voor zorgen dat je het over het algemeen warmer hebt. Spieren zorgen er namelijk voor dat je meer energie in je lichaam verbrandt en het daardoor sneller warm hebt.

Ook kan bewegen helpen in het omzetten van ongezond vet naar gezond, of ‘bruin’ vet in je lichaam. Dit gezonde vet zit als een beschermlaagje op je organen, en zorgt ervoor dat je organen de juiste temperatuur houden. Wanneer je sport, verbrand je het gezonde bruine vet, wat zich vervolgens omzet in energie en warmte.

koud-hebben-sporten

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!