Life & Health

Eindelijk opgelost: waarom muggen jou wél lek prikken en je partner niet

waarom-muggen-jou-wel-prikken
Waarom muggen jou wel kiezen en je partner niet (Afbeelding: Freepik)

Het is een bekend scenario: je zit samen met je partner buiten, genietend van een zwoele zomeravond, en ineens voel je een nare muggenprik. Je partner lijkt geen last te hebben van de beten, terwijl jij binnen de kortste keren onder de rode jeukende bultjes zit. Waarom worden sommige mensen meer gebeten door muggen dan anderen? Womanly ontrafelt het mysterie waarom jij wél de favoriet lijkt te zijn van deze zoemende plaaggeesten.

Genetische aanleg en oud zweet

Heb je wel eens gemerkt dat je ouders of broers en zussen ook vaak geprikt worden? Uit onderzoek blijkt dat de aantrekkelijkheid voor muggen deels genetisch bepaald is. Als je ouders vaak door muggen werden geprikt, is de kans groot dat jij dezelfde genetische aanleg hebt en daardoor ook vaker het doelwit bent. Muggen hebben een voorkeur voor specifieke genetische geurprofielen die uniek zijn voor elk individu.

Muggen worden aangetrokken door geuren. Wist je dat een mug tot op 70 meter afstand kan ruiken? Ze ruiken bepaalde chemische verbindingen, zoals melkzuur en ammoniak, die aanwezig zijn in zweet. Mensen die meer van deze chemicaliën produceren of een hogere lichaamstemperatuur hebben, kunnen zijn dus een stuk aantrekkelijker voor de beestjes. Vooral oud zweet blijkt een smakelijke geur te zijn.

muggen-geur

Warmte en het drinken van bier

Muggen zijn gevoelig voor warmte en gaan af op objecten met een hoge temperatuur. Mensen met een hogere huidtemperatuur of die meer warmte afgeven, zoals mensen met een hogere stofwisseling, kunnen aantrekkelijker zijn. Als je partner een lagere lichaamstemperatuur heeft of minder warmte afgeeft, kan dat verklaren waarom hij of zij minder vaak gebeten wordt.

Ook je adem en wat je die dag gegeten hebt kan een reden van een prik zijn. Door hun gevoelige reuksensoren komen muggen namelijk ook af op de geur die je uit je poriën verspreidt. Zo ontdekten onderzoekers uit Japan dat iemand die 350 ml bier had gedronken een stuk aantrekkelijker werd voor de insecten. Wellicht dat je dus deze zomer maar beter van dat biertje af kan blijven.

muggen-afkomen

Hoe effectief van muggen afkomen

We weten inmiddels dat deze zoemende beestjes knap vervelend kunnen zijn. Of ze nou eerder naar jou of je partner toekomen, de kans is groot dat je toch niet zonder een paar bulten de zomer doorkomt. Gelukkig bestaan er wel een aantal manieren om de muggen in je tuin of balkon te bestrijden.

De beste manier om je huid tegen insecten te beschermen, is om je geur te veranderen. Zo kunnen ze je niet meer ruiken en komen ze minder snel op je af. De beste bescherming krijg je door wat DEET spray op te smeren. Deze spray verspreidt een geur die muggen niet lekker vinden. Zo gaan jij en je partner een onbezorgde zomer zonder jeukende bulten tegemoet.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!