Life & Health

Dit is waarom je echt moet stretchen voor en na het sporten

waarom-stretchen-voor-na-sporten

Sporten is leuk en ook nog eens hartstikke gezond. Na een stevige sportsessie wordt aangeraden om je spieren te strekken. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te stretchen voor en na een training? En is het wel verstandig om het altijd te doen? Womanly zocht het voor je uit. 

Waarom is stretchen zo belangrijk?

Regelmatig stretchen kan bijdragen aan een gezonde en actieve levensstijl. Door je spieren regelmatig te strekken, kun je je flexibiliteit en mobiliteit verbeteren. Hierdoor krijg je een betere houding en voorkom je blessures. Het is zelfs goed om dagelijks je spieren rustig te strekken, ook als je niet gaat sporten. Stretchen zorgt namelijk ook voor een betere bloedcirculatie en het vermindert stress en spanning in je lichaam.

Als je nog niet gewend bent om zulke oefeningen te doen, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Een belangrijke tip: stretchen moet geen pijn doen. Zorg ervoor dat je altijd luistert naar je lichaam en stopt als iets ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt. Doe je dit niet, dan kan stretchen juist zorgen voor blessures. Begin met een paar simpele stretchoefeningen en bouw deze langzaam op. Bekijk bijvoorbeeld eens deze easy stretch tutorial.

stretchen-pilates

Stretchen voor het sporten

Zeker als je al een tijd minder of niet hebt gesport, is het belangrijk om je spieren voor een sportsessie op te warmen. Door je spieren te strekken voordat je begint met sporten, maak je je spieren los en flexibel, waardoor je beter in staat bent om bewegingen te maken zonder risico op blessures. Daarnaast zorgt het doen van stretch oefeningen voor een betere doorbloeding van je spieren, waardoor je prestaties tijdens het sporten verbeteren.

Hoe zo’n stretch oefening eruit ziet, hangt af van je eigen lichaam en de training die je gaat doen. Belangrijk is dat het stretchen geen pijn doet: zo ontstaat makkelijk een blessure. Een goede warming-up kan bestaan uit eenvoudige oefeningen, zoals het rekken van je kuiten en hamstrings. Je kunt ook dynamische stretchoefeningen doen, zoals jumping jacks, om je hartslag te verhogen en je lichaam voor te bereiden op je sportsessie.

stretchen-workout

Het belang van stretchen na het sporten

Het stretchen van je spieren na het sporten is net zo belangrijk als voorafgaand aan het sporten. Tijdens het sporten worden je spieren belast en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Door na het sporten je spieren op een zachte manier te strekken, verminder je de kans op spierpijn en stijfheid.

Daarnaast kan stretchen na het sporten je helpen om je spieren te herstellen en te ontspannen. Zo verlaag je je hartslag en creëer je een rustige overgang tussen je sportsessie en de rest van de dag. Na het sporten kun je bijvoorbeeld stretchoefeningen doen waarbij je je spieren zachtjes rekt, zoals de butterfly stretch voor je heupen en de downward dog stretch voor je rug.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!