Living

Pods, waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is beter?

wasmiddel-waspoeder-pods-beter
Foto: Freepik

Wassen: zeker een paar keer per week staat de wasmachine te draaien. En bij sommigen iedere dag. We hebben meestal onze voorkeuren voor een wasmiddel. De geur is natuurlijk belangrijk, maar ook of het wel schoon wast en wat het kost natuurlijk. Maar de keuze tussen pods, waspoeder of vloeibaar wasmiddel is ook belangrijk. We wilden nu wel eens weten wat eigenlijk beter is voor de was.

De voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel en waspods

Vloeibare wasmiddelen zijn duurder dan poeder en de pods zijn zelfs nog duurder. Vloeibaar wasmiddel is dus goedkoper dan pods. Het is handig om vlekken alvast in te laten werken, het verwijdert olie-en vetvlekken beter, het ruikt vaak lekker en lost makkelijk op. En het is goed voor de kleur van je was. Je gebruikt echter wel snel teveel, wat niet goed is voor zowel je was als je machine. De plastic verpakking is natuurlijk ook niet echt goed voor het milieu.

De waspods zijn heel makkelijk in gebruik, je gebruikt namelijk nooit teveel. Je kunt het makkelijk opbergen en het is langer houdbaar dan vloeibaar wasmiddel. Op de doos zit vaak ook een kinderslot wat best handig is. Maar het is wel het duurst per wasbeurt, bij een grote lading was heb je er wel 2 voor nodig en je kunt ze niet gebruiken om alvast vlekken voor te behandelen. Ze zijn ook erg giftig voor kinderen en huisdieren.

vloeibaar-wasmiddel-beter

De voor- en nadelen van waspoeder

Waspoeder is het allergoedkoopste wasmiddel. De verpakking is meestal van karton dus milieuvriendelijk. Het werkt vooral het beste als je hard water hebt. En het is het allerbeste voor je witte was. Maar het geeft wel meer wrijving waardoor je kleding sneller slijt. Het lost in kouder water niet goed op waardoor er in je kleding resten kunnen achterblijven. Vlekken voorbehandelen is lastiger en de doos neemt veel ruimte in en kan vochtig worden waardoor de poeder klontert.

waspoeder-beter

Welk middel is het beste voor je was?

En eigenlijk is daar niet een juist antwoord op te geven. Ze hebben zoals je ziet allemaal voor-en nadelen. Waspods zijn duurder maar heel makkelijk in gebruik. Als je veel gekleurde was hebt, is het beter om vloeibaar wasmiddel te gebruiken. En was je vaak op hoge temperaturen dan is poeder weer beter. Dus je kunt ook voor iedere verschillende was een ander middel nemen. Of je blijft toch kiezen voor de allerlekkerste geur. Want ook dat blijft tenslotte belangrijk.