Geld & Carrière

Wassen op eco-stand: zoveel geld bespaar je hiermee

wassen-eco-stand-geld-besparen

Vooral met kinderen in huis draait de wasmachine flink wat overuren. Als de was is ophangen, ligt er alweer een nieuw hoopje in de wasmand met smart op je te wachten. Grote kans dat je terugziet op je energierekening. Maar geen zorgen want jouw wasmachine bevat hoogstwaarschijnlijk een eco-programma. Hoeveel bespaar je nou eigenlijk met deze duurzame stand en wordt je was wel echt schoon ervan? Womanly zoekt het voor je uit. 

Wasmachine laten draaien op de eco-stand

Met een eco-wasprogramma gebruikt je wasmachine ongeveer dertig procent minder water en was je op een lagere temperatuur. Dit is een stuk beter voor het milieu. Volgens Margriet.nl kost het opwarmen van water het meeste stroom, in tegenstelling tot het wassen op centrifugeren, wat je misschien zou denken. Een kort wasprogramma verbruikt dus veel meer energie omdat de temperatuur flink wordt verhoogd.

Met de eco-stand moet je geen haast hebben en je nieuwe zomeroutfit snel aan willen doen. Het programma vergt namelijk wat geduld. Doordat de wasmachine op een lagere temperatuur wast, moet hij langer draaien om je kleding goed schoon te krijgen. Het kan weleens 6 uur duren voordat je wasje klaar is, terwijl een normaal programma er gemiddeld zo’n 2.5 uur over doet.

wasmachine-wassen-eco-stand

Besparen met het eco-programma

Zoals eerder gezegd bespaar je met de eco-stand zo’n 30 procent minder energie. Hoeveel bespaar je dan eigenlijk in euro’s? Volgens RTL Nieuws scheelt het je per wasbeurt zo’n 7 cent per wasbeurt. Stel dat je 3 keer per week wast, dan bespaar je zo’n 11 euro per jaar. Niet heel veel, maar dan kan je toch weer wat dupes bij de Action van kopen. Je moet natuurlijk ook niet vergeten dat je ook beter bezig bent voor het milieu.

Gebruik de eco-stand overigens alleen bij normale wasjes. Voor vaatdoekjes of kleding met veel bacteriën (omdat je bijvoorbeeld ziek bent geweest), is de eco-stand niet geschikt. Dan kan je veel beter de wasmachine laten draaien op 60 graden. Op vakantie is de Action mini wasmachine bijvoorbeeld een goede oplossing voor een klein wasje met theedoeken.

Wasmachine goed blijven schoonmaken

Vergeet ook niet om eens per maand je wasmachine goed schoon te maken en hem zonder was (of met beddengoed en theedoeken) op 60 graden te laten draaien. Door het wassen op lage temperaturen kunnen er gemakkelijk wasmiddelresten in je wasmachine achterblijven. Je kunt zelfs vetluis ervan krijgen, een vettige substantie die in je wasmachine achterblijft na het wassen.

Op 30 graden wassen is natuurlijk beter voor het milieu, je portemonnee en je kleding, maar resulteert wel in een viezig apparaat. Waar je trouwens wel geld op kan besparen is door zelf wasmiddel te maken. Het is ook nog een supermakkelijk in 5 minuten gemaakt.

wasmachine-schoonmaken-eco-stand

Nog meer bezuinigen tijdens het wassen

Er zijn nog veel meer manieren naast de eco-stand om geld te besparen tijdens je wasbeurt. Sla bijvoorbeeld het voorwasprogramma over. Vaak is dat helemaal niet nodig. Lastige vlekken, zoals bijvoorbeeld wijnvlekken in je kleding, moet je toch eerst voorbehandelen.

Heb je een energiecontract voor dubbeltarief? Dan is het aan te raden om te wassen tijdens de daluren (’s nachts en in het weekend). Het stroomtarief ligt dan lager dan in de piekuren. Nog een tip van flip: vergeet niet de wasmachine na gebruik helemaal uit te zetten. Op standby zorgen de lampjes namelijk toch voor sluipgebruik en dat is mega zonde!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!