wat-zit-er-in-frikandel
Food & Drinks

De waarheid: wat zit er nou écht in een frikandel?

Een frikandel als snack, je lust het of je lust het niet. Met curry of ketchup. Frikandel speciaal met uitjes. Er zullen er heel wat worden verkocht en gegeten in de snackbars. Maar er gaan nogal wat wilde verhalen rond over wat er nu eigenlijk voor vlees in een frikandel zit. Tijd dus om dit eens te onderzoeken en de juiste feiten en fabels op een rij te zetten.

Van welk vlees is een frikandel gemaakt?

Allereerst de fabel. Het verhaal dat er koeienogen, varkensstaarten en paarden darmen in zouden zitten is dus niet waar. Dus zo erg is het niet. Het feit: het bevat gewoon vlees, dit kan van kip, varken of heel soms paard zijn. Het grootste deel hiervan is het zogenaamde separatorvlees. Dit zijn de restjes die aan de botten blijven zitten nadat bijvoorbeeld de filet, borst en andere grotere stukken van de kip of het varken zijn afgesneden. Deze restjes worden onder hoge druk van het bot geperst.

Het is dus niet het allerbeste deel van een dier maar zo wordt natuurlijk wel alles gebruikt. Wat natuurlijk wel weer beter is dan al deze delen weg te gooien. Het vlees deel bevat ongeveer twee derde van een frikandel. het overige deel bestaat uit water, paneermeel en kruiden.

Eind jaren 70 werden er nog wel kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers in verwerkt.  Dit waren toen nog gewoon restproducten wat was toegestaan. Maar ogen en staarten zaten er nooit in. Inmiddels wordt dit niet meer verwerkt en wordt er alleen nog gebruik gemaakt van het separatorvlees.

wat-zit-er-in-frikandel

Is een frikandel eigenlijk gezond?

Tja, gezond is het eigenlijk niet echt. Er zitten namelijk veel verzadigde vetten in. En omdat je het vrijwel altijd met saus eet wordt het nog vetter. Een frikandel met mayonaise en curry en dan nog uitjes bevat wel heel veel vet en calorieën. Bovendien eet je er vaak ook nog een frietje bij. Dus je hoeft niet bang te zijn dat er allerlei gekke dingen in zitten, maar te vaak deze snack eten raden wij  niet aan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!