Life & Health

Aanslag in je waterkoker verwijderen met rijst, werkt dat echt?

waterkoker-aanslag-verwijderen-rijst
Foto: Womanly

We hebben er allemaal last van: aanslag in je waterkoker. In het ene deel van het land meer dan het andere, maar uiteindelijk komt altijd het moment dat je er iets aan moet doen. Het is tenslotte ook het behoud van je waterkoker. Er bestaan diverse manieren om de aanslag te verwijderen, maar nu lazen we dat je dit ook kunt doen met rijst. Hoe doe je dat en werkt het echt? Womanly zocht het voor je uit.

Hoe ontstaat aanslag in je waterkoker?

Het lijkt gek. Je kookt normaal gesproken alleen water in een waterkoker, maar er komt toch altijd na verloop van tijd aanslag in. Dit komt door het kalk wat in water zit. De hoeveelheid kalk en magnesium in water noem je ook wel de hardheid van water. Hoe meer er in zit, hoe harder het water is. Dat kan per gemeente in Nederland verschillen. Het hardst zou het rond Twente zijn en het zachtst in Apeldoorn.

Kalk in je waterkoker ziet er niet echt smakelijk uit. Er gaan stukjes in je thee drijven en dat ziet er niet echt lekker uit. Het is op zich niet schadelijk. Je lichaam neemt een gedeelte op en het verdwijnt weer in je urine. Wel ga je het in je thee proeven. Kalk heeft wel invloed op het apparaat zelf, deze kan er uiteindelijk aan kapot gaan. Zorg dus in ieder geval dat je na het koken het water eruit giet en niet erin laat staan, en spoel het even om met koud water.

rijst-waterkoker

Hoe ontkalk je een waterkoker met rijst?

Er bestaan diverse middelen om te ontkalken, maar dat zijn meestal chemische middelen. Ook kan het met azijn of soda. Azijn is het goedkoopst, al blijft de geur er lang van hangen. Maar rijst zou ook werken. Je vult de waterkoker met lauwwarm water en een handje rijst. Laat dit even weken. Dan schud je de waterkoker voorzichtig zodat de aanslag los komt. Goed omspoelen en klaar. Het nadeel is dat het toch lastig is om alle rijst eruit te krijgen. Het meest effectief blijft waarschijnlijk toch azijn, soda of citroen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!