
Heb je een tattoo op het oog maar vind je het nogal spannend om deze te laten zetten? Wij hebben dan goed nieuws voor je! Wetenschappers aan een Amerikaanse Universiteit hebben namelijk een manier ontdekt waarmee pijnloos tatoeëren mogelijk is. Dat is nog eens fijn! Nu nog oppassen dat je niet meteen doordraait zoals de jongen met gezicht tatoeages die nu mega spijt heeft van zijn keuze en zelfs tattoos liet zetten op zijn oogbollen.
Pijnloos tatoeëren met micronaalden
Heb je weleens een tattoo laten zetten? Dan weet je dat het geen pretje is. Bij kleine tattoos kan je wel even je kaken een paar minuten stijf op elkaar houden, maar bij de grotere kunstwerken gaat de pijn door merg en been. Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van de Georgia Tech hebben nu dé manier gevonden waarbij pijnloos tatoeëren mogelijk is, maar ook zonder dat er bloed bij komt kijken.
Als je nu een tattoo zet, prikken grote naalden honderden keren per minuut door je huid om de inkt aan te brengen. Daar kan dus ook een beetje bloed bij komen. De techniek van de Amerikaanse wetenschappers waarbij ze zonder pijn kunnen tatoeëren is gebaseerd op micronaalden. In eerste instantie werd er onderzoek gedaan naar hoe deze techniek gebruikt kon worden bij het toedienen van vaccins, maar nu kwamen de geleerden ook op het geniale idee om het ook voor tatoeages toe te passen.
Tattoo blijft minimaal een jaar zitten
Nu kan pijnloos tatoeëren momenteel alleen nog met kleinere tattoos. Heb je een groot kunstwerk in gedachten? Dat is helaas nog niet mogelijk met deze nieuwe techniek. Wellicht is dit in de toekomst wel uitvoerbaar. Nog even geduld hebben dus! Toch is het al heel special dat het überhaupt al mogelijk is.
De tattoos kunnen zelf worden aangebracht door middel van een soort pleister waar de micronaalden aan vast zijn gemaakt. De naalden vormen dan samen een patroon. Elk prikje is een pixel van een grotere afbeelding. Je tattoo blijft minimaal een jaar zitten, maar kan mogelijk ook permanent zijn. Toch nog even een paar keer nadenken dus voordat je hem definitief gaat aanbrengen.
Medische tatoeages
Hoe mooi zou het zijn als deze techniek volop gebruikt kan worden voor medische tatoeages. Denk bijvoorbeeld aan het verhullen van littekens, een tepelhof na een borstreconstructie of een permanente armband voor communicatie voor mensen met epilepsie of diabetes. Uiteraard kan de techniek ook worden gebruikt voor ‘gewone’ tattoos.