Geld & Carrière

7 tips om de winter door te komen zonder de verwarming aan te zetten

winter-verwarming-alternatieven
Foto: Freepik

Afgelopen winter werden we verrast door de hoge energieprijzen. En daarom waren we heel erg bezig om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. We gingen in huis aan de slag met tochtstrips en radiatorfolie.  We hielden de temperatuur lager. Beter een extra trui aan of met een dekentje op de bank. De prijzen zijn weer iets verbeterd, maar we blijven bezig om zo min mogelijk te gebruiken. De uitdaging om helemaal geen verwarming te gebruiken geven wij je hierbij 7 tips.

1. De oven

Wij houden van bakken en van allerlei ovengerechten dus gebruiken we de oven heel vaak. Maar meestal als je deze gebruikt, hebt doe je de deur weer dicht en laat je het gewoon zo weer afkoelen. Dat is best jammer. Zeker als je een open keuken hebt. Als je de deur van de oven open laat staan komt die restwarmte gewoon het huis in een blijft deze nog lekker even hangen. Best jammer als dit verloren zou gaan.

tips-kaarsen-geen-verwarming

2. Kaarsen

Vroeger, toen er nog geen of weinig elektriciteit was, gebruikte men kaarsen om het huis te verlichten. En kaarsen geven natuurlijk ook warmte af. Het ziet er gelijk warmer uit en veel gezelliger. Maar het geeft ook echt warmte af. Natuurlijk niet zoveel als een verwarming, het scheelt misschien maar 1 graad. Maar als je het toch gezellig maakt is die extra warmte toch een fijne meevaller.

tips-warme-drankjes-geen-verwarming

3. Warme drankjes drinken

Warme drankjes geven natuurlijk geen warmte af in je huis en het verhoogt de temperatuur natuurlijk niet. Maar warme drankjes geven wel van binnen een warm gevoel. Dat kan van lekkere thee zijn, van een goede koffie of warme chocomel. Wat toch al past bij deze periode. Maar ook alcoholische drankjes met een hoger alcoholpercentage verwarmen je van binnen goed. En als je van binnen warm bent voel je de kou ook minder. Al is het natuurlijk niet de bedoeling om die alcohol iedere dag te gaan drinken.

4. De warmte van een huisdier

Misschien ben jij van team geen huisdieren op de bank, maar denk daar nog maar eens goed over na. Heb je een hond of kat als huisdier, dan geven die van zichzelf behoorlijk wat warmte af. Dus in de avond op de bank zitten, met een dekentje en je huisdier op schoot of tegen je aan geeft een echt warm gevoel. Letterlijk dus. Die warmte is behalve fijn ook nog eens helemaal gratis. En je maakt het lieve beestje er ook nog blij mee.

tips-huisdier-geen-verwarming

5. Kleden in huis

Als je geen vloerbedekking hebt, en wie heeft dit vandaag de dag eigenlijk, dan is een vloerkleed een goed idee. Behalve dat het je huis gezellig en mooier maakt, oogt het ook nog veel warmer. Daarnaast voorkomt het dat de kou van de grond omhoog gaat. Met je voetjes op een warm kleed is tenslotte wel behaaglijker dan op een koude vloer. Als je dan ook lekkere warme sokken aantrekt scheelt het helemaal. Op veel sites zoals Volero vind je genoeg keuze.

6. Gordijnen

Naast het vloerkleed is ook de aanschaf van gordijnen een slimme zet. Ook kou komt snel je huis in als je deze niet voor je ramen hebt hangen. Of achter een voordeur of boven aan een trap. Zeker als je ook nog kiest voor verduisterende gordijnen. Natuurlijk moet je ze niet voor je verwarming hangen want dan gaat de warmte juist naar buiten mocht je er voor kiezen om deze bij erge kou toch even aan te zetten.

buiten-tips-geen-verwarming

7. Ga lekker naar buiten

Jaja, zul je denken: het is toch de bedoeling dat het in huis warm wordt. Het helpt echter echt als je juist naar buiten gaat, zelfs als is het maar voor een kort moment. Loop lekker een blokje om. Daar word je zelf lekker warm van en zodra je het huis weer binnen komt voelt deze opeens warmer aan. Ook als je verwarming uit staat. Dus voor je gezondheid is dit goed en voor je portemonnee omdat je nog steeds die verwarming uit hebt staan.