Living

Wil je weten: zo moet je eigenlijk je dikke winterjas wassen

winterjas-wassen
Foto: Freepik

Het winterweer trekt langzaamaan ons land weer binnen: tijd om je winterjas uit de opslag te halen. Maar als je je jas een tijd niet hebt gedragen, kan het zijn dat deze vies of muf ruikt. Dat roept de vraag op of je een winterjas eigenlijk goed kunt wassen, en zo ja, op welke manier? Womanly ging voor je op onderzoek uit. 

Je winterjas met de hand wassen

Op welke manier je je winterjas het beste wast, hangt af van het materiaal van de jas zelf. De meeste jassen hebben specifieke wasinstructies op het label aan de binnenkant. Als je jas het toelaat, is handwassen een zachte en effectieve methode om ervoor te zorgen dat deze schoon blijft zonder de stof te beschadigen. Volg voor een handwas deze stappen:

Stap 1: Vul een grote emmer of badkuip met lauw water en voeg een mild wasmiddel toe. Roer het water om het wasmiddel goed te verdelen.

Stap 2: Plaats de jas voorzichtig in het water en laat deze weken. Gebruik je handen om voorzichtig vlekken of vuil weg te wrijven.

Stap 3: Spoel de jas grondig uit met schoon water totdat alle zeepresten zijn verwijderd.

Stap 4: Druk het overtollige water voorzichtig uit de jas, maar wring deze niet uit, aangezien dit de vulling kan beschadigen.

Stap 5: Leg de jas plat op een handdoek en rol de handdoek op om het resterende water op te nemen. Laat de jas vervolgens liggend drogen, bij voorkeur uit de directe zon en hitte.

winterjas-reinigen

Je winterjas wassen in de wasmachine

Sommige winterjassen zijn ontworpen om in de wasmachine te worden gewassen. Dit kan je veel tijd schelen, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen om schade te voorkomen.

Stap 1: Controleer het waslabel op je winterjas om te zien of deze geschikt is voor de wasmachine.

Stap 2: Sluit eventuele ritsen en knopen en keer de jas binnenstebuiten om de buitenkant te beschermen.

Stap 3: Plaats de jas in de wasmachine met soortgelijke kleuren en gebruik een mild wasmiddel. Gebruik een fijnwasprogramma met koud water en vermijd het gebruik van wasverzachter.

Stap 4: Na het wassen laat je de jas liggend drogen op een plat oppervlak om vormverlies te voorkomen.

Stap 5: Controleer het label opnieuw voor specifieke drooginstructies, omdat sommige jassen wellicht in de droger kunnen met lage warmte.

winterjas-schoonmaken