winterzwemmen-finland-gezond
Life & Health

3 redenen waarom winterzwemmen super gezond voor je is

Met deze winterse temperaturen ook nog eens in het koude water springen: dat klinkt als een erg slecht idee. Toch zijn er steeds meer mensen die de kou trotseren en in ijskoude meren en plassen zwemmen. Net als koud douchen blijkt winterzwemmen namelijk heel gezond te zijn. Het is vooral een kwestie van even flink doorbijten. Wij geven je 3 redenen waarom winterzwemmen zeker het proberen waard is.

1. Winterzwemmen geeft mentale boost

In Finland zijn ze wel wat winterse temperaturen gewend. Het is dan ook niet gek dat een Finse universiteit onderzocht wat zwemmen in ijskoud water met het lichaam doet. Zij volgden winterzwemmers die van oktober tot en met januari gemiddeld vier keer per week het water in sprongen.

Wat bleek? De groep zwemmers rapporteerde na 4 maanden zwemmen een grote afname van spanning, vermoeidheid en somberheid. Na vier maanden voelden de zwemmers zich energieker, actiever en levendiger dan voor de controles. Hoewel de eerste stap misschien oncomfortabel is, komt er door het zwemmen een enorme endorfine boost vrij. Dit is een stofje dat zorgt voor een instant geluksgevoel.

winterzwemmen-gezond

2. Ijskoud water verbetert bloedsomloop en immuunsysteem

Een sprong in het ijskoude water geeft je lichaam een positieve schok. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog schiet en je bloed sneller door je lichaam pompt. Hierdoor blijven je hart en bloedvaten sterk en gezond.

Door de kou maakt je lichaam ook meer witte bloedcellen aan. Deze zijn onmisbaar voor je immuunsysteem. Ze beschermen tegen verkoudheidsvirussen en griep. Uit onderzoek blijkt dat mensen die worden blootgesteld aan kou minder ontstekingsstoffen in het bloed hebben.

3. Slanker door winterzwemmen

Nog een groot voordeel van winterzwemmen: het verbrand vet. De kou stimuleert je stofwisseling en activeert je zogenaamde ‘bruine vet’. Dit vet is goed voor je lichaam, in tegenstelling tot ‘wit vet’, dat voor gewichtstoename zorgt.

Volgens de Hartstichting zet je lichaam het bruine vet in om warm te blijven. De bruine vetten gebruiken daarvoor de vrije vetzuren in je lichaam, die normaal zijn opgeslagen in je witte vetcellen. De bruine vetten halen deze vetzuren weg en verbranden ze om het lichaam warm te houden in het ijskoude water. Een hele goede afslanktip dus.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!