gluhwein wit recept
Food & Drinks

Proost! Zo maak je tijdens de feestdagen een heerlijke witte Glühwein

Het is december dus weer tijd voor glühwein. Als je de afgelopen tijd een Kerstmarkt hebt bezocht kon je er niet om heen. De vele kraampjes met glühwein stonden overal. En het is inderdaad heerlijk om te drinken, zeker in de kou. Maar vroeg ik me af waarom zie je altijd rode wijn, terwijl niet iedereen rode wijn lust. In Duitsland en Oostenrijk schenken ze daarom ook witte glühwein. Op de Kerstmarkten en tijdens het skiën zie je het daar regelmatig op de kaart. En wat blijkt? Het is minstens zo lekker! 

Hoe is Glühwein eigenlijk ontstaan?

De Romeinen maakten al een versie van glühwein in de tweede eeuw. Zij verwarmden een soort wijn om in de winter warm te blijven. In de middeleeuwen werd dit drankje aangepast. In Duitsland werd namelijk een drankje ontwikkeld met een mengsel van wijn en kruiden, wat werd aangevuld met fruit. Glühwein betekent letterlijk gloeiwijn. Deze naam komt van de hete ijzers die vroeger wreden gebruikt voor het verwarmen. Tegenwoordig denkt men dat de naam staat voor het warme gevoel dat je krijgt bij het drinken.

Je kunt glühwein natuurlijk in flessen kopen, maar het is eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. En beslist veel lekkerder. Je moet er wel voor zorgen dat de wijn tijdens het bereiden niet gaat koken, het huis ruikt  vast heel lekker maar de alcohol verdampt dan. En dan smaakt het drankje bepaald niet meer zo lekker als je wilt.  In veel recepten gebruiken ze zoete witte wijn maar dit is niet nodig. Het hoeft ook geen dure wijn te zijn, een Pinot Blanc of Pinot Gris is er prima geschikt voor.

witte gluhwein

Witte Glühwein recept

Bereiden: 10 minuten  Wachttijd: 30 minuten

Wat heb je er voor nodig: 

 • 1 fles witte wijn
 • 2 sinaasappels
 • 1/2 citroen
 • 7 kruidnagels
 • 3 steranijs
 • 1 vanillestokje
 • 3 eetlepels (riet)suiker of 3 eetlepels honing 

Zo maak je het

 1. Snij de sinaasappels en de halve citroen in plakjes.
  2. Steek de kruidnagels in de stukken sinaasappel.
  3. Doe de wijn en alle andere ingrediënten in de pan
  4. Verwarm het brouwsel en zorg ervoor dat het niet gaat koken!
  5. Laat ongeveer 30 minuten op het viuur staan
  6. Haal van het vuur en zeef de glühwein
  7. Schenk het in (thee)glazen en doe er een schijfje sinaasappel in en wat cranberry’s

In Duitsland doen ze er soms ook nog een toef slagroom op, maar omdat ik hierover twijfel of ik het lekker zou vinden, heb ik dat niet geprobeerd. Zin in meer gekke en originele recepten tijdens de feestdagen? Check deze Espresso Martini oliebol.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!